Чимало депутатів Скупщини після бурхливого обговорення законопроекту навіть відмовилися брати участь у голосуванні. Але за рівні права одностатевих пар із традиційними сім’ями проголосували 36 депутатів із правлячої Демократичної партії соціалістів, лідером якої є президент Міло Джуканович, котрих підтримали ще шість народних представників з інших парламентських партій. 42 голоси (із 81) цілком вистачило для того, щоб перед законом були рівні й нетрадиційні родини. Правда, єдине, що їм не дозволяється, то це всиновлювати дітей.

Чорногорська неурядова організації LGBTI, яка протягом багатьох років боролася за рівні права сексуальних меншин, назвала 1 липня 2020 року історичною датою. «Для нас це величезна радість! Чекаємо реалізації закону на практиці!» — заявили її лідери.

Слід зазначити, що в Чорногорії гомосексуальні стосунки були легалізовані ще в 1977-му. Тоді ж у країні було прийнято закон, що визначає єдиний вік сексуальної згоди — 14 років. Під його дію підпадали й одностатеві пари. Але православна церква й цивільна більшість виступали проти легалізації таких відносин. До представників ЛГБТ-спільноти якщо й не ставилися, як до ізгоїв суспільства, але всіляко принижували та зневажали їх. І тоді в липні 2010 року парламент Чорногорії ухвалив закон, що забороняє будь-яку дискримінацію, включаючи осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Тепер їх законодавчо зрівняли в правах із традиційними родинами. Але, на думку багатьох, це не змінить ставлення церкви й громадськості до людей іншої сексуальної орієнтації, які порушують православні канони й уявлення про нормальну сім’ю. 

До речі, чорногорські ЗМІ зазначають, що прийняття закону привітали президент Чорногорії Міло Джуканович і прем’єр-міністр Душко Маркович.