На знімку: марш вільних людей, яким щороку 17 квітня проводять патріоти Краматорська на згадку про події 2014 року.

Цього дня 2014 року бойовиків сепаратистського угруповання так званої «ДНР» було витіснено з Краматорська силами українських військових, і над містом піднято Державний прапор України. Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2016 року затверджено День звільнення Краматорська (5 липня) як дату, гідну врочистого відзначення на державному рівні.

Бойові дії в місті Краматорську, що тривали з 12 квітня по 5 липня 2014 року, стали невід’ємною частиною збройного конфлікту на сході України, антитерористичної операції зокрема. Події так званої «русской весны» тут перейшли в активну фазу 12 квітня, коли майже тисяча проросійсько налаштованих осіб зібралися на мітинг біля міськвиконкому. Вони вимагали від міського голови Геннадія Костюкова визнати «ДНР». Однак, не дочекавшись керівника міста, мітингувальники зайшли в приміщення виконкому й вивісили над будівлею «деенерівський» триколор. До того ж міліціонери, які перебували біля міськради, їм не перешкоджали.

Протистояння у Краматорську вирізнялося значною кількістю невеликих, але запеклих боїв. На початковому етапі бойовики активно використовували мирне населення для блокування українських армійців.

Потім озброєні люди, що назвали себе «народними ополченцями», розпочали штурм міського відділу міліції, який тривав кілька годин і завершився захопленням міськвідділу. Сепаратисти облаштували в ньому свій штаб, а перед відділком міліції, як і біля інших захоплених адмінбудівель, почали споруджувати барикади. Наступного дня вони встановили блокпост біля військового аеродрому. Згодом до сепаратистів прибуло підкріплення зі Слов’янська — 28 озброєних бойовиків, після чого вони повністю взяли місто під свій контроль. Крім того, терористам вдалося захопити в міському відділку міліції 500 одиниць вогнепальної зброї.

15 квітня озброєні бойовики почали штурм Краматорського аеродрому, який належав Повітряним силам України й відігравав стратегічно важливу роль. На його території розташовувалися військова частина та підрозділ армійської авіації, який мав на озброєнні вертольоти Мі-24П та Мі-8. Близько 15.30 на аеродром готувався сісти український літак, однак під час заходу на посадку його обстріляли із землі. Після цього він негайно перервав посадку та полетів. У відповідь на атаку українські силовики розпочали антитерористичні заходи.

17 квітня патріоти Краматорська провели мітинг на підтримку єдності України. Прибічники сепаратистів чисельністю до 100 осіб намагалися напасти на мітингувальників, проте були зупинені міліцією. Тепер ця дата щороку відзначається патріотичною громадою міста як День вільних людей.

11 травня 2014 року ЗСУ активізували антитерористичну операцію в районі міст Красний Лиман, Слов’янськ та Краматорськ. Представники адміністрації Президента цього само дня проголосили «перехід АТО у фінальну стадію».

15 травня поблизу села Староварварівка, що за 30 кілометрів від Краматорська, й поблизу самого Краматорська відбулась операція українських силовиків, яку називали фінальним етапом боротьби з терористами.

18 травня проросійські бойовики обстріляли місто Краматорськ та вчинили напад на п’ять блокпостів і на базовий табір Збройних Сил України поблизу Слов’янська й Краматорська. Натомість українські військові провели спецоперацію із затримки злочинців, під час якої нейтралізували кількох проросійських бойовиків та захопили ПЗРК «Гром».

Чергова хвиля антитерористичної операції в напрямку Краматорська припала на 25 травня, коли українська армія провела обстріл вогневих позицій бойовиків з повітря. З 10 червня бойові зіткнення в районі Краматорська відновилися. В одному з нічних боїв сепаратисти три години обстрілювали позиції українських силовиків на території аеропорту. Воїни ЗСУ завдали ударів у відповідь, знищивши один блокпост, дві мінометні установки та інженерну машину розгородження.

Наприкінці червня й на початку липня епіцентр бойових зіткнень перемістився на сусідній із Краматорськом Слов’янськ. Бої тривали до 5 липня, коли розгромлені формування терористів так званої «ДНР» панічно втекли з Краматорська, після чого в місто тріумфально ввійшли передові загони Збройних Сил України.

З 13 жовтня 2014 року Краматорськ оголошено тимчасовим адміністративним центром Донецької області, де розміщується Донецька обласна військово-цивільна державна адміністрація.

За шість років, що минули, у містах вільної Донеччини поступово налагоджено мирне життя. Але повне подолання наслідків російської агресії тут пов’язують лише з остаточним вигнанням російських окупантів зі сходу України, яке неодмінно має звершитися.

Фото Романа КОШМАЛА.