Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

Нагадаємо, днями Іран надіслав до Франції «чорні скриньки» збитого літака. Про це розповів військовий прокурор Тегерана Голамабас Торкі. Він зазначив, що один із бортових самописців був «фізично пошкоджений», тому дані з нього можна дістати лише за допомоги сучасних технологій.

На думку Євгена Єніна, співпраця фахівців у розшифровці «чорних скриньок» «наблизить всіх нас до встановлення справедливості та гідних компенсацій родинам загиблих».

Водночас днями відбулася відеозустріч держав — учасниць Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, у якій взяли участь міністри закордонних справ України, Канади, Афганістану, Великої Британії і Швеції.

Як інформує МЗС, міністри групи підписали Меморандум про взаєморозуміння у співробітництві на переговорах щодо ви-плати компенсацій Ісламською Республікою Іран. Також документом формалізовано спільний підхід щодо притягнення Ірану до відповідальності за збиття рейсу PS752 й закріплено зобов’язання членів координаційної групи співпрацювати в рамках підготовки та проведення переговорів.

Україну координаційна група визначила речником на цих перемовинах.

«Ці міждержавні переговори важливі для притягнення Ірану до відповідальності та виплати повних компенсацій постраждалим державам і сім’ям жертв», — наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він також подякував іншим учасникам групи за координацію зусиль у підготовці меморандуму, а главі МЗС Канади Франсуа-Філіпу Шампаню та його команді — за підтримку ініціативи України щодо підписання цього документа.
Глава МЗС України підкреслив, що члени групи продовжують виступати за відповідальність, прозорість, справедливість та виплату компенсацій сім’ям і близьким жертв.

Нагадаємо: літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран — Київ, був збитий іранськими військовими після зльоту 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Серед жертв 11 громадян України, 63 — Канади.