Слідчі Державного бюро розслідувань під час обшуків вилучили із зенітних ракетних бригад Повітряних сил ЗСУ, які базуються в Хмельницькій, Одеській і Херсонської областях, прилади НВЧ (клістрони), що є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль. Про це йдеться в заяві командування ПС ЗСУ, оприлюдненій у Фейсбуці в четвер. У службі зв’язків із громадськістю Повітряних сил України зазначають, що слідчі інкримінують посадовим особам істотні порушення в закупівлі клістронів. Водночас у згаданій постанові суду не йдеться про вилучення, а лише «про огляд військової частини А2860 і підпорядкованих їй зенітних ракетних дивізіонів».

«Такі ж дзеркальні процесуальні дії проводяться в зенітних ракетних бригадах в Одеській (в/ч А2800) і Херсонській (в/ч А1836) областях. Створюється враження, що це чиясь спланована акція, спрямована на підрив обороноздатності держави. У той час, коли на кордоні з Україною ворог розвертає величезне угруповання військ у рамках масштабного військового навчання «Кавказ-2020», де відкрито розігрується сценарій повномасштабного наступу на Україну, державні інститути дозволяють собі такі речі...» — наголосили в командуванні.

Після появи цієї заяви тему «підриву вітчизняної системи ППО» підхопили соцмережі та журналісти. Через день відреагувало і ДБР. У заяві, розміщеній на сайті бюро, зазначено: усі вилучені в рамках розслідування кримінального провадження прилади повернуті військовим частинам. Також наголошено, що за фактом перевищення повноважень співробітниками бюро й СБУ проводиться розслідування.

«За матеріалами Управління внутрішнього контролю Головним слідчим управлінням ДБР відкрито кримінальне провадження за фактом перевищення влади або службових повноважень працівниками ДБР і СБУ під час вилучення військового майна (ч. 3 ст. 365 КК)», — йдеться в заяві.

Схоже, це свого роду прецедент, який викликає багато запитань. Чому така проблема розв’язується на рівні соцмереж? Де координація між держструктурами, коли йдеться про обороноздатність? Що більш пріоритетно нині — будь-якими способами виявити порушення в закупівлях або боєздатність ППО України в умовах війни?