Навіть якщо клінічні дослідження цих вакцин завершаться невдало, ВООЗ налаштована оптимістично. «У нас є широкий конвеєр із чотирма різними типами вакцини», — запевнила експертка ВООЗ з досліджень Ана Марія Енао-Рестрепо, цитує «Дойче велле».

Зараз найперспективнішою є вакцина AZD1222, розроблена Оксфордським університетом. Вона першою вступила в третю фазу клінічних досліджень. Це означає, що її випробовують на більшій кількості людей для з’ясування її безпечності. Ще п’ять потенційних вакцин перебувають у другій фазі випробувань, коли дослідження проводяться на меншій кількості людей з конкретними захворюваннями. В першій фазі зазвичай вакцини тестуються на здорових людях.

У Німеччині також проводять перші клінічні випробування вакцин виробництва компаній Biontech в Майнці та CureVac в Тюбінгені. Й у США займаються розробкою потенційних вакцин. Як заявив днями президент країни Дональд Трамп, три з них мають великий потенціал.

Поки науковці не можуть передбачити, чи буде якась вакцина доступною до кінця цього року. Зазвичай на розробку вакцини потрібно від 10 до 15 років. Утім, глобальна пандемія коронавірусу стала причиною безпрецедентних зусиль фармацевтичних компаній та дослідників по всьому світу для розробки вакцини проти нього.