На знімку: подяки рятувальникам, які допомагали ліквідувати наслідки повені у Галицькому районі.

На 6 липня в ОДА подали документи на подолання наслідків нещодавньої повені з 263 підтоплених населених пунктів Прикарпаття. Депутати та члени виконкомів одразу після злив 23—25 червня актували завдані збитки. Насамперед — місцевій інфраструктурі. Тепер усе це згрупували.

За інформацією управління цивільного захисту ОДА, під час стихії підтопило 13 тисяч 117 будинків та 17 ФАПів, 6 тисяч 193 підвали, понад 18 тисяч присадибних ділянок та майже 7,5 тисячі гектарів сільгоспугідь.

Тривають відновлювальні роботи. Досі не в усіх населених пунктах забезпечено електро- та газопостачання. Чекають на ремонт зруйновані місцеві та комунальні дороги й 93 мости на них. До кількох сіл Верховинського району досі неможливо дістатися.

«Надзвичайна ситуація природного характеру регіонального рівня, пов’язана з високим рівнем води (водопілля, паводок), на думку експертів, завдала збитків щонайменше на 2,5 млрд грн і вважається найбільшою за останні 50 років. На ліквідацію наслідків стихії область уже отримала 480 млн грн, ще 50 млн має надійти на відновлення 80 км берегоукріплень», -констатував на прес-конференції 3 липня голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів.

Понад половина із тих 480 млн грн піде на відшкодування збитків населенню. По 300 тис. грн отримають домовласники, чиї будинки повінь зруйнувала повністю. По 50 та по 20 тис. грн — якщо будівлі підлягають капремонту та мають незначні пошкодження.

Наразі не йдеться про відшкодування зруйнованих повінню господарських будівель, підтоплених сільгоспугідь та знищеного врожаю. Однак цілком можливо, що надійдуть додаткові кошти, тож і ці втрати органи місцевого самоврядування ретельно документують.

Віталій Федорів наголосив, що держава підставляє плече. На біду відгукнулися Президент Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, парламентарії, благодійні організації, великий бізнес. Важливо всі кошти використовувати за призначенням. Тож контроль обіцяє жорсткий.

Фото зі сторінки «Білі Ослави» у Фейсбуці.