«Ми з Мевлютом Чавушоглу поділяємо думку, що на тлі коронавірусу необхідно зосередитись на торгівлі та інвестиціях. Ми обговорили допомогу українським компаніям в Туреччині та турецьким компаніям в Україні. Ми прагнемо створювати нові можливості для інвестицій та взаємодії між бізнесами. Запевняю вас, що ці питання є і будуть в центрі уваги», — зазначив Дмитро Кулеба за підсумками перемовин.

Міністри домовилися сприяти проведенню ближчим часом 12-го засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, а також чергового раунду переговорів щодо підготовки до підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною.

Утім, не обійшлося і без політично-безпекових аспектів. Так, Туреччина вчергове підтвердила незмінність підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, невизнання незаконної окупації Криму Російською Федерацією. Міністри скоординували кроки, в тому числі на міжнародних майданчиках, щодо забезпечення прав та інтересів кримських татар в окупованому Криму та звільнення українських політв’язнів, які незаконно утримуються на півострові та на території РФ.

Український міністр окремо подякував турецькому колезі за ініціативу з оздоровлення в Анталії дітей та родин загиблих воїнів ООС, яка реалізується вже кілька років поспіль.

Мевлют Чавушоглу наголосив на відданості Туреччини домовленості про будівництво житла для вимушених переселенців із Криму. Він також заявив про готовність турецької сторони виділити допомогу для подолання наслідків повеней у західних областях нашої держави, інформує прес-служба вітчизняного МЗС.

Крім того, в рамках візиту Д. Кулеба зустрівся із власниками та керівниками українського бізнесу, який працює в цій країні. Учасники зустрічі відверто обговорили основні проблеми, з якими зіштовхуються українські підприємства у Туреччині. Міністр запевнив у порушенні цих питань перед турецькою стороною та закликав бізнес об’єднуватись між собою для посилення позицій.

Представники бізнесу відзначили, що підписані в 2017 році оновлені угоди про уникнення подвійного оподаткування та взаємне сприяння і захист інвестицій покращили умови для їхньої діяльності. Вони також наголосили на важливості подальшої роботи з укладення Угоди про зону вільну торгівлю між Україною та Туреччиною.