Спочатку глава держави відвідав місто Южне, де взяв участь у церемонії відкриття міжшкільного стадіону, зведеного в рамках державного проекту «Велике будівництво».

Потенціал набагато вищий

На території ПАО «Одеський припортовий завод» Володимир Зеленський зустрівся з керівниками великого бізнесу Одеської області. «Збільшення на 44 відсотки зарплати. Збільшилася кількість робочих місць. Але я знаю, що ваш потенціал вищий, — сказав глава держави.

Директор ПАО «Одеський припортовий завод» Микола Синиця розповів про поточний стан заводу і заходи, що їх вживають для його розвитку. За його словами, почався капітальний ремонт виробничих потужностей, відбувається електронна трансформація, погашаються борги перед НАК «Нафтогаз України», вперше за останні п’ять років відновилося перевантаження на експорт хімічної продукції українських виробників, яка надходить на завод залізницею.

Виконувач обов’язків голови Адміністрації морських портів України Олександр Голодницький розповів Президентові про підготовку до передачі в концесію пасажирського комплексу Одеського морського порту, який включає готельний комплекс «Одеса», концертно-виставковий зал, причали та морський вокзал. Уже видано наказ Міністерства інфраструктури про початок цієї процедури. Також міністр інфра-

структури України Владислав Криклій повідомив, що IFC разом з ЄБРР розробляють техніко-економічне обґрунтування проекту концесії поромної переправи в порту Чорноморськ.

Під час зустрічі також порушували питання туристичного розвитку регіону, допомоги в роботі морським портам.

Президент України відвідав будмайданчик на мостовому переході через Хаджибейський лиман. Перші три смуги довгобуду заплановано відкрити вже на-прикінці серпня поточного року.

На катері морської прикордонної охорони Володимир Зеленський у супроводі керівників Одеської області та міста Одеси прибув до танкера «Делфі», який за-знав аварії в акваторії пляжу «Дельфін». Танкер лежить на хвилерізі вже сім місяців. Президент доручив голові Одеської ОДА Максиму Куцому прибрати танкер до 20 липня.

Пам’ятаємо своїх героїв

Президент України Володимир Зеленський поспілкувався із представниками ветеранських громадських організацій і підкреслив важливість повернення людей і територій, привітав ветеранів. Глава держави закликав місцеву владу Одеси долучитися до вирішення питання про встановлення в Одесі меморіалів на честь загиблих героїв, а також залучати до розв’язання нагальних проблем ветеранів Консультативну раду у справах ветеранів війни, родин загиблих захисників України.

Парад

Президент Володимир Зеленський на борту фрегата «Гетьман Сагайдачний» оглянув проходження військових кораблів і техніки (на знімку). Спочатку з’явилася група, що складається з українських «Айлендів» — катерів «Слов’янськ», «Старобільск» і кораб-ля Морської охорони ДПСУ «Поділля». Над флагманом пронеслася морська авіація — вертольоти МІ-14 із прапорами ВМСУ та України. Потім пара вертольотів Мі-8МСБВ з ударним озброєнням на пілонах провела навчальну атаку на флагман, а трійка катерів типу «Гюрза-М» і катер Морської охорони «Балаклава» пройшли на максимальній швидкості. Президентові також показали новітні десантно-штурмові катери типу «Кентавр», які ще не прийнято на озброєння, нещодавно відновлено малий десантний корабель «Сватове».

Слідом пройшов корабель управління «Балта» і малий розвідувальний корабель «Переяслав». Низьковисотний прохід над ескадрою зробили військово-транспорт-ні літаки Ан-26 морської авіаційної бригади. Вертоліт Мі-14 з висоти майже 1000 метрів скинув групу спецназу з парашутами у водолазному спорядженні. Завершився огляд проходом аварійно-рятувальних кораблів «Олександр Охріменко» і «Сапфір» із включеними брандспойтами.

На відміну від першого військово-морського параду, який пройшов в Одесі 24 серпня 2014 року, сьогодні (у зв’язку з карантином) він пройшов тільки для одного глядача — головнокомандувача.

Президент України нагородив моряків державними нагородами. Чотири медалі «За військову службу» глава держави передав родинам загиблих. Звання Герой України й орден «Золота Зірка» (посмертно) Зеленський вручив чоловікові викладачки вищої математики коледжу, що згорів, Ганни Бортюк і дружині Сергія Шатохина — командира відділення державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України в Одеській області.

Фото надано автором.