Нещодавно в прес-центрі Національної спілки журналістів України відбулася прес-конференція про старт культурно-мистецького проєкту "Ми в ефірі".

Програма є першою у своєму роді у сфері інклюзивного аудіовізуального мистецтва.

"Ексклюзивом проєкту є те, що в ролі телеведучих протягом кожної телепрограми виступатимуть лише діти-митці з інвалідністю різних вікових категорій із різноманітних куточків нашої країни, зокрема діти-переселенці зі сходу України. Великим доповненням доступності проєкту стане його переклад жестовою мовою. Цей проєкт є і дитячим, і для дітей, і інклюзивним одночасно", - розповіла керівник проекту Діна Ібрагімова.

Проєкт реалізується громадською організацією "Громадське дитяче інтернет-телебачення" і радіо "Веселка TВ" за підтримки Українського культурного фонду в рамках Програми "Інклюзивне мистецтво". "Ця програма та такі проєкти, як "Ми в ефірі", ламають стереотипи. Ми спільно робимо наше суспільство цивілізованішим, ми спільно втілюємо мрії в життя", - зазначила начальниця проєктного відділу Українського культурного фонду Тетяна Лишневець.

Під час прес-конференції організатори програми спільно з дітьми-телеведучими розказали, як створюється проєкт, про його цікавинки та очікувані результати. "Я мріяла бути телеведучою, але зазвичай ти чуєш відмову. Тому коли мені запропонували спробувати себе в ролі телеведучої - це був дуже приємний сюрприз. Справді, цей проєкт втілює мрії!", - поділилася своїми враженнями учасниця Тетяна Антоненко.

У рамках проєкту буде створено три повноцінні дитячі пізнавальні телепрограми хронометражем 12-15 хвилин кожна. Загальна кількість учасників усіх телепрограм становитиме понад 30 осіб. "Це надзвичайний проєкт, який дасть змогу наблизитися до рівних можливостей самореалізації всіх діток, а також до рівних прав, про які ми так усі мріємо", - наголосила Урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова.

Унікальність програми: вперше в Україні діти-митці з інвалідністю стануть не просто споживачами аудіовізуального культурного продукту, а й повноправними його творцями, тобто відіграватимуть ключову роль у реалізації культурних проєктів як повноцінні громадяни суспільства. "Проєкт "Ми в ефірі" заснований на принципі: "не залишити нікого осторонь". Цей принцип нагадує принципи справедливості та рівності, що були включені в укладені урядами угоди на Всесвітньому саміті та дають можливість нам відбудовувати різноманітне та інклюзивне суспільство в Україні", - зауважив Представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Пабло Матеу.

"Сьогодні в журналістиці немає стандартів, який повинен бути ведучий або ведуча, та немає стандартів, як вони повинні говорити, поводитися, який мати вигляд тощо. Навпаки, нині цінується індивідуальність - це просто золото та капітал. Ваша особливість - це саме те, що ви можете дати тим, у кого її немає", - звернулася до безпосередніх учасників проєкту перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ.

У прес-конференції взяли участь батьки дітей-митців з інвалідністю, а також керівник Полтавської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів для глухих дітей Полтавської обласної ради Олена Яковенко.