Про це на брифінгу повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (на знімку). За його словами, кошти за квитки компенсували авіаперевізники. Д. Кулеба також запевнив, що до українців не застосують процедуру депортації, тобто вони не отримають кількарічну заборону на в’їзд до ЄС. Одна громадянка довела, що вона є студенткою і прямує на навчання у Францію транзитом через Грецію.

У зв’язку з цією історією у Міністерстві закордонних справ вирішили вкотре нагадати, що більшість країн світу закрили свої кордони через пандемію коронавірусу. Нині країни Євросоюзу не дозволяють в’їзд громадянам України, за винятком восьми категорій, перелік яких можна знайти на сайті МЗС. Варто наголосити, що ці категорії не стосуються туристів. Утім, якщо вже подорожі не оминути, вкрай необхідно в деталях перевірити інформацію про можливість в’їзду чи транзитного проїзду через офіційні джерела, зокрема з використанням інтерактивної мапи МЗС. Вона доступна за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/map.

Д. Кулеба учора під час брифінгу підкреслив, що є лише 23 країни, які нині відкриті для українців: «Ці 23 країни включають ті держави, куди потрібна віза, і де діють певні карантинні обмеження. Тобто в’їхати можна, але потрібно дотримуватися певних правил. Це Туреччина, Сербія, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Білорусь, Велика Британія, США, Мексика, Єгипет, Туніс, Республіка Корея. Це найпопулярніші напрямки. Решта країн, не менш прекрасних, але менш привабливих для українських подорожніх: Ірак, Іран, Афганістан, Південний Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Замбія, Танзанія, Бурунді та Сейшельські острови».

Крім того, Міністерство закордонних справ звернулося з офіційним листом до Міністерства інфраструктури та Державної авіаційної служби України з рекомендаціями «провести детальну роз’яснювальну» роботу з авіакомпаніями, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення з України. «Наша мета — унеможливити продаж квитків громадянам України до країн, що не дозволяють в’їзд українським туристам, або ж тим, хто не має необхідних документів для безперешкодного в’їзду до країни призначення», — розповів Д. Кулеба.

Українським туристам міністр дав дві поради. Не витрачати гроші на квитки, поки не вивчено всі умови й нюанси в’їзду. Друга: «Дорогі українці, не тіште себе ілюзіями, що після перетину кордону іншої країни ви якось проскочите, вирішите своє питання, зможете когось вмовити… Але пандемія — це не той випадок! Країни дуже жорстко контролюють міграційні потоки, щоб запобігти поширенню інфекції».