На знімку: Заступниця голови ОДА Світлана Онищук, народні депутати Зіновій Андрійович, Володимир Тимофійчук, Оксана Савчук та Ігор Фріс (зліва направо).

На знімку: Зсув у Краснику відрізав кілька сіл.

Грозами та повенями горян не здивуєш. Але стихія, яка вирувала в Карпатах наприкінці червня, завдала великої шкоди Верховинському району. Потрібні дієві превентивні заходи.

Група народних депутатів побувала на Прикарпатті, де ознайомилась із ситуацією та обговорила плани з відновлення нормального життя в регіоні. Зіновій Андрійович, Володимир Тимофійчук, Оксана Савчук, Ігор Фріс, Олександр Матусевич визначили конкретні напрями допомоги та терміни її надходження.

Усі ці заходити вкрай необхідні, бо, наприклад, Верховинський район ще довго оговтуватиметься від червневої повені. Понад місяць дощило майже щодня. Та якщо з короткочасними дощами мирилися, то локальні зливи, які стартували 13 та посилилися 21—23 червня, завдали великої шкоди мешканцям та інфраструктурі району. Проливні дощі спричинили швидке підняття рівня води в річках і гірських потічках.

Спочатку під удар стихії потрапили села Білоберізької ОТГ. Селеві потоки геть забили глиною та камінням вулиці й домогосподарства. Черемош вийшов із берегів та відрізав громаду, затопив і зруйнував дороги. А далі весь жах стихії відчули на собі мало не всі жителі Верховинщини.

Координував роботу з надання допомоги населенню та розчищення завалів районний штаб із ліквідації наслідків стихії. За допомогою спецтехніки державних, комунальних та приватних підприємств вдалося забезпечити проїзд на окремих ділянках автодоріг. Та ще кілька днів по тому було відсутнє транспортне сполучення з десятком сіл, де паводок зруйнував або пошкодив присілкові дороги та мости. Приміром, на ділянці дороги Ільці—Буркут у Краснику сталося два масштабні зсуви ґрунту, через що заблокувало майже 30 транспортних засобів, 185 місцевих жителів і туристів.

За інформацією управління з питань цивільного захисту ОДА, у Верховинському районі стихія вщент зруйнувала 14,4 кілометра місцевих доріг, частково пошкодила 85,5 кілометра місцевих і 156 кілометрів комунальних. Знищено та пошкоджено 17 мостів на дорогах місцевого значення, 34 мостові переходи комунального значення та 15 пішохідних. Розмило 160 водопропускних труб різного діаметру. Зруйновано та пошкоджено понад 5 кілометрів берегоукріплень, дамби та інші гідроспоруди.

У цьому найвисокогірнішому районі Прикарпаття сталося понад 30 масштабних зсувів та селевих потоків. Підтоплено майже 250 домогосподарств, у селі Хороцеве один будинок зруйнований, десяткам загрожують зсуви. У селі Верхній Ясенів затопило школу.

Загони рятувальників ДСНС здійснили низку заходів із ліквідації наслідків стихії. Так само дорожні служби забезпечили проїзд автошляхами державного значення і там, де можливо, — місцевими.

За сприяння облдержадміністрації до сіл Зелене, Явірник, Дземброня, Голови та Перехресне двома гелікоптерами доставили продукти харчування та питну воду. Одночасно рятувальники евакуювали заблокованих у горах туристів.

Звісно, стихія непереборна. Велика вода забрала багато з того, що вдалося відновити після повені 2008 року. З’являються інші проблеми. Старі мости на місцевих дорогах потребують нагального ремонту, відсутнє берегоукріплення, немає відповідної державної протипаводкової програми. Проблема стосується й інших районів — Снятинського та Косівського — мого виборчого округу. Президент Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністр МВС Арсен Аваков здійснили повітряний моніторинг над Прикарпаттям. Депутати також підставляють своє плече обласній владі в подоланні наслідків стихії. Тож невдовзі надійде різнопланова допомога для подолання стихії», — запевнив народний депутат України Володимир Тимофійчук.

Івано-Франківська область.

Фото Людмили СТРАЖНИК.