Вогонь перекидається на селища та житлові будинки. Є жертви серед цивільного населення. До гасіння пожежі залучено потужні резерви.

Голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай звернувся до Кабінету Міністрів України щодо визнання масштабних пожеж на Луганщині надзвичайною ситуацією державного рівня.

Президент України Володимир Зеленський відвідав Луганську область з робочою поїздкою у зв’язку з масштабними лісовими пожежами в Новоайдарському районі. Напередодні він провів нараду, в якій узяли участь міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін та інші посадовці.

Під час робочої поїздки на Луганщину глава держави оглянув місця займання й заслухав доповідь голови Луганської ОДА Сергія Гайдая та представників залучених служб щодо ліквідації надзвичайної ситуації.

За інформацією Головного управління ДСНС України у Луганській області, станом на 10:30 8 липня на території Новоайдарського району спостерігаються окремі осередки горіння лісових масивів поблизу сіл Смолянинове, Капітанове та Воронове.

О 10:35 розпочала роботу авіація ДСНС. Силами ДСНС евакуйовано з житлових будинків Смолянинового та дачного кооперативу «Вовче озеро» 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено.

Унаслідок пожежі вогнем знищено в Смоляниновому 23 житлові будинки, пошкоджено 36 житлових будинків та знищено 80 дачних будинків кооперативу «Вовче озеро».

Під час гасіння пожежі виявлено тіла 5 загиблих, ще 9 осіб (з них 2 дітей) госпіталізовано.

До гасіння залучено 1 125 чоловік та 201 одиницю техніки, зокрема 2 літаки АН-32П.

«Ліквідувати пожежу нам допомагають підрозділи ДСНС з Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Полтавської областей, військові та співробітники Національної поліції, — зазначив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. — Поліція постійно патрулює місцевість, аби не допустити фактів мародерства».

Очільник Луганської області підтвердив, що особисто контролює роботу служб, задіяних до ліквідації масштабної пожежі у Новоайдарському та Сєвєродонецькому лісомисливських господарствах.

Ліквідацію пожежі на Луганщині спільно здійснюють сили ДСНС з чотирьох областей України — Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Полтавської, а також військовослужбовці ЗСУ та Нацполіція.

Нині пожежа досягла Смолянинового, де вогонь знищив понад 30 житлових будинків. Щонайменше 5 осіб загинули та 14 госпіталізовані до лікарень. Дві особи у тяжкому стані перебувають у реанімації. Фахівці служби екстреної медичної допомоги системно оглядають будинки, що постраждали, та надають необхідну медичну допомогу їх мешканцям.

«На локалізації пожежі, крім спецтехніки ДСНС, задіяні бази артилерійських тягачів та інженерні машини розгородження, — повідомив командувач Операції об’єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко. — Загалом до гасіння залучено понад 360 осіб та 85 одиниць техніки».

Для координації сил та засобів, задіяних на ліквідації лиха, ГУ ДСНС у Луганській області створено спеціальний штаб, до складу якого, зокрема, увійшли представники служби екстреної медичної допомоги та усіх аварійних служб. Штаб працює цілодобово.

Луганська область.

Фото прес-служби ГУ ДСНС у Луганській області.