Про це у вівторок оголосив на прес-конференції у Белграді президент Александр Вучич.

«Від п’ятниці на нас очікує довга комендантська година, яка завершиться лише в понеділок вранці. Кризовий штаб, створений при уряді, зараз вирішує, діятиме він лише в столиці чи на території всієї країни. Це вимушений захід, бо на всі лікарні майже чотири тисячі тих, хто заразився коронавірусом. Жодна система охорони здоров’я не може витримати такої кількості хворих. Ми більше не хочемо вбивати наших лікарів та інших медичних працівників, котрі борються із заразою», — пояснив президент Сербії.

Газети зазначають, що нова хвиля заражень COVID-19 захлиснула країну після того, як влада необачно дозволила проведення масових заходів, включаючи насамперед парламентські вибори, під час яких не було дотримано запобіжних заходів.

А на початку червня на півфінальний матч за Кубок Сербії між принциповими суперниками «Црвена звезда» і «Партизан» було допущено на стадіон 25 тисяч уболівальників. У середині червня понад 10 тисяч уболівальників зібралося в центрі Белграді для того, щоб відсвяткувати завоювання командою «Црвена звезда» звання чемпіона країни. Таке ж ушановування володаря Кубка Сербії відбулося в місті Новий Сад, команда з якого перемогла у фіналі белградський «Партизан». Звісно, під час цих урочистостей усі були без масок, а про дотримання соціальної дистанції навіть і не йшлося. Одразу після рукостискань із уболівальниками в п’ятьох футболістів «Црвена звезда» було виявлено позитивні проби на коронавірус. А скільки фанатів підхопили COVID-19 — просто невідомо. Але в країні після цих гулянь стали щодня фіксувати до 300 випадків зараження коронавірусом.

За останню добу від небезпечної хвороби померло 13 людей, що стало рекордом для 7-мільйонної Сербії. Тут зареєстровано понад 16 700 випадків зараження COVID-19.

Запровадження нових сурових заходів спричинило хвилю невдоволення у волелюбних сербів. У вівторок ввечері, одразу після повідомлення президента про комендантську годину, на вулиці Белграда вийшли сотні протестувальників і рушили до будівлі парламенту. Незабаром там, за даними поліції, зібралося понад п’ять тисяч осіб, які скандували: «Вучич — злодій!», «Відставка!». Вони почали палити контейнери зі сміттям, закидати поліцейських камінням і порожніми пляшками. А потім кілька десятків чоловік пішли на штурм парламенту. За підтримки юрби, яка підпалила три поліцейські машини, їм удалося прорвати захисні кордони й захопити вестибюль Скупщини. Правоохоронцям довелося викликати підкріплення, і лише із застосуванням сльозогінного газу та інших засобів спецпризначенцям удалося витиснути протестувальників з парламенту. Багато хто з них був заарештований.

Провину за заворушення влада поклала повністю на опозиційні партії, які бойкотували проведення парламентських виборів.