Новоград-Волинський було визволено від окупантів 3 січня 1944 року. Лише за кілька днів до того, у ніч на Новий рік, загарбників вибили з Житомира. А почався цей стрімкий наступ 24 грудня. Перед тим радянські війська змушені були відступити: запеклі оборонні бої на трасі, що веде на Київ, йшли на межі Житомирщини й Київщини. Коли було підтягнуто резерви, зібрано сили в потужний кулак, заговорила артилерія, заспівали свою пісню «катюші». Різдво для німецьких командирів було зіпсоване початком Житомирсько-Бердичівської наступальної операції.

Уже через тиждень, до 18-ї години 1 січня, передовий загін виконав поставлене завдання — залізнична станція в Новограді-Волинському була в руках радянських бійців. Це було непросто. Наша розвідка встановила, що місто і рубіж уздовж річки Случ ворог підготував до довготривалої оборони. На західному березі — суцільні траншеї, пов’язані ходами сполучення, мінні поля, дротяні загородження. Тому на місто наступали також із заходу, південного заходу й півночі. 2 січня радянські війська досягли центральної частини міста. Бої не стихали і протягом усієї ночі з 2 на 3 січня. Зранку 3 січня наші формування посилили натиск на ворога, і німецькі війська почали відступати.

У боях за Новоград-Волинський ворог втратив понад 600 солдатів і офіцерів, велику кількість військової техніки. Наші війська захопили в місті 15 великих складів з продовольством, пальним, боєприпасами. Для ознаменування цієї перемоги 3 січня 1944 року в Москві прогримів салют 12 артилерійськими залпами із 124 гармат.

Уранці 4 січня німці двома колонами танків і мотопіхоти на бронетранспортерах намагалися увірватися в місто з двох напрямків та захопити його, відновивши лінію фронту вздовж річки Случ. Артилеристи прийняли на себе танковий удар супротивника та у важкому бою відбили цей напад. Ворог на обох напрямках залишив багато підбитих танків та бронемашин. Противник відступив і повторних спроб захоплення Новограда-Волинського не робив.

14 січня 1943 року Житомирсько-Бердичівську операцію було завершено. Почався новий етап — Луцько-Рівненська операція.

А бої за Новоград-Волинський назавжди залишилися у пам’яті тих, хто пройшов через це випробування. Це вкотре підтвердив 91-річний учасник тих подій, почесний громадянин міста Іван Нечаєв, який нещодавно спеціально приїхав сюди з Києва, щоб зустрітися з молоддю, розповісти про пережите.

Житомирська область.