Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Василь Мокан.
 


Вадим Рабінович, Ірина Геращенко, Віктор Бондар, Олег Кулініч.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

Останній пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання обіцяє бути напруженим і ефективним. Щоб встигнути пройти всі нагальні питання і законопроекти, парламент працюватиме у понаднормовому режимі — після ранкового пленарного засідання відбудуться й позачергові.

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив слова підтримки та співчуття всім, хто постраждав від пожеж на Луганщині, та подякував рятувальникам та всім службам, які оперативно брали участь у ліквідації стихії, не шкодуючи навіть свого життя та здоров’я. «Пожежі були достатньо серйозні, і сьогодні держава також повинна оперативно включитися в вирішення і ліквідацію тих наслідків, які там спостерігаємо», — сказав Дмитро Разумков, запевнивши, що Верховна Рада готова оперативно долучатися до вирішення всіх питань, які від неї залежать.

Економічні та соціальні проекти

Нинішнього пленарного тижня парламент розглядатиме низку економічних та соціальних законопроектів, а також питання, пов’язані зі змінами до Держбюджету-2020, боротьбою із COVID-19, продовжить розгляд законопроекту про азартні ігри в другому читанні, має призначити місцеві вибори на жовтень 2020 року та виділити кошти на їх проведення.

Як і в попередні тижні, за пропозиціями депутатських фракцій і груп пленарні засідання парламенту триватимуть у вівторок та четвер — з 10-ї до 15-ї години (з перервою з 12.00 до 12.30), у середу та п’ятницю — до 14-ї години, у п’ятницю також буде оголошено депутатські запити.

Голова Верховної Ради не виключив, що у разі тривалого розгляду законопроекту про азартні ігри, щодня — у вівторок, середу, четвер чи навіть у п’ятницю скликатимуться позачергові засідання парламенту — або на вимогу Президента Україні, або 150 і більше народних депутатів.

16 липня відбудеться урочисте засідання Верховної Ради з нагоди 30-річчя ухвалення Декларації про державний суверенітет України, у якому візьмуть участь, окрім нинішніх народних депутатів, майже 150 народних депутатів першого скликання, котрі брали безпосередню участь в одному із вирішальних засідань українського парламенту.

Перший крок до державотворення

30-та річниця Декларації про державний суверенітет України — це визначна подія в державотворенні, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук. «Маємо віддати належну шану тим людям, які зробили крок до становлення Української держави», — сказав він. Руслан Стефанчук звернувся до керівників фракцій і комітетів, щоб у подальшому при формуванні законодавчої діяльності ставити в пріоритет те, що передбачено Планом законопроектних робіт, затвердженим парламентом. Він також розповів, що триває підготовка робочою групою законопроекту про парламентську опозицію, закликавши всі депутатські фракції і групи більш активно долучатися до доопрацювання цього законопроекту. Як представник Президента у парламенті Руслан Стефанчук заявив: глава держави вважає, що психологія «поправочного тероризму» у Верховній Раді не сприяє плідній роботі парламенту. На його думку, таку технологію використовують опозиційні політики при розгляді законопроекту про гральний бізнес з метою затягування часу. Профільним комітетом було враховано 1800 поправок. Президент запропонував вийти із ситуації через скликання позачергових сесій. «Президент Володимир Зеленський — за відповідальне ставлення у політиці та у законотворенні», — наголосив Руслан Стефанчук.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк закликала парламентаріїв проголосувати за постанови про проведення місцевих виборів та їх фінансування, а також зміни до Виборчого кодексу. Вона наголосила, що оскільки до проведення місцевих виборів залишилося мало часу, законопроект про зміни до Виборчого кодексу має бути погоджений між усіма фракціями і групами та своєчасно пройти через парламент. Парламентарка також відзначила важливість дотримання гендерних квот, забезпечення рівних виборчих прав чоловіків та жінок під час виборів.

У режимі «подовженого дня»

«30-та річниця ухвалення Декларації — це приклад того, що парламент у складні часи брав на себе відповідальність», — додав перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Він підтримав пропозиції, що парламент нинішнього тижня працюватиме у режимі «подовженого дня» — з позачерговими пленарними засіданнями по обіді, щоб вирішувати нагальні питання — економічні, бюджетні, енергетичні, схвалити пакет децентралізаційних законів — зокрема, щодо укрупнення районів, зміни до Виборчого кодексу. О. Корнієнко нагадав: якщо не ухвалити зміни до Виборчого кодексу до місцевих виборів, то вони відбуватимуться за старим виборчим законом. Фракція «Слуга народу» також наполягає на розгляді змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти (№ 2362). Фракція запропонувала запросити на годину запитань до уряду міністра оборони.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Вадим Рабінович висловився проти скасування Мінських угод, проти законопроекту про скасування обмеження зарплат чиновникам, який поверне мільйонні зарплати керівникам держпідприємств та членам наглядових рад. В. Рабінович також висловився за ретельний контроль над використанням коштів із фонду на боротьбу з коронавірусом.

Фракція «Європейська солідарність», як поінформувала її співголова Ірина Геращенко, наполягає на створенні ТСК щодо фальсифікації справ щодо п’ятого президента України Петра Порошенка та тиску на ДБР та інші силові структури, а також пропонує забезпечити реальне страхування від СOVID-19 для медиків. На годині запитань до уряду фракція зажадала почути від міністра оборони, чому постійно порушується режим тиші на Донбасі.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко нагадала, що в Декларації про державний суверенітет чітко йдеться про народовладдя, застерігши від розпродажу української землі, легалізації грального бізнесу. «В декларації йдеться про державний суверенітет, право народу управляти своїм життям, розпоряджатися своїми ресурсами, усіма державними можливостями, — сказала Ю. Тимошенко. — Ви ж замість державного суверенітету, суверенітету українського народу ввели 100% зовнішнє управління, корумповане, яке базується на інтересах, що вкрай суперечать національним інтересам України».

Поступово стає незалежним

Нарешті через рік парламент поступово стає незалежним і повністю самостійним, у першу чергу — незалежним від Офісу Президента. Таку думку висловив заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк, відзначивши великий внесок Голови Верховної Ради. При цьому парламентарій наголосив, що дуже багато обіцянок влади не виконано — наприклад, досі не проведено справжню судову реформу, не припинено тиск силовиків на бізнес і немає чітких правил гри для бізнесу, не передано державні дачі дітям, немає ані стратегії, ані плану і навіть програми діяльності уряду, зате бачимо повернення старих люстрованих облич.

Співголова ДГ «За майбутнє» Віктор Бондар привернув увагу до падіння вітчизняної економіки. За його словами, «чистими грошима» зібрано податків лише на 25 мільярдів гривень, падіння економіки відбувається на рівні 43%. Для виходу з цієї ситуації політик запропонував спрямувати кошти, які перерахували до бюджету Приватбанк і «Нафтогаз», на кредитування економіки, на створення нових робочих місць.

Голова ДГ «Довіра» Олег Кулініч додав: якщо уряд не візьметься до відновлення економіки — нас очікують дуже складні часи. За його словами, держбюджет недоотримав надходжень на 38 мільярдів гривень, скоротилися надходження від податкової та митниці. «До п’яти мільярдів гривень на місяць держава втрачає від тіньових схем на митниці та так званих податкових скруток із ПДВ», — сказав О. Кулініч, закликавши ухвалити законопроекти, які можуть поставити заслін таким тіньовим схемам.

Погоджувальна рада вирішила запросити на годину запитань до уряду у п’ятницю міністра оборони України з інформацією про стан безпеки та організацію осіннього призову до Збройних Сил України.

Із сировинної держави — на високотехнологічну

Голови парламентських комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного. Зокрема, голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха нагадав, що пункт 6 Декларації про суверенітет говорить про економічну самостійність. І закликав парламент підтримати законопроект про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, спрямований на скорочення імпорту в публічних закупівлях (№ 3739), який збільшить ВВП, робочі місця. «Україна має перетворитися з сировинної держави на високотехнологічну», — підкреслив Дмитро Наталуха.

Голова Комітету з питань інтеграції з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила, що законопроекти повинні відповідати Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС, тоді як, за її словами, низка законопроектів, які перебувають на розгляді в парламенті, не враховують директиви ЄС або і прямо їм суперечать.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич розповів, що до комітету надійшло звернення від понад 200 журналістів щодо законопроекту про медіа, де вони висловлюють стурбованість щодо запровадження цензури та відповідальності журналістів за їх висловлювання. Комітет також пропонує провести ротацію Нацради з питань телебачення та радіомовлення і наглядової ради Суспільного телебачення.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський закликав невідкладно схвалити законопроект щодо збільшення кримінальної та адміністративної відповідальності за водіння авто у нетверезому стані.