Він загинув 10 липня в районі селища Троїцьке Попаснянського району Луганської області, рятуючи з палаючого бліндажа двох побратимів. Життя 31-річного українського захисника обірвала міна 120-го калібру, яку випустили російські найманці, обстрілюючи позиції ЗСУ.

13 липня указом Президента Тарасові Матвіїву присвоєно звання Героя України із врученням ордена «Золота Зірка».

Провести героя в останню путь приїхали військовослужбовці 24-ї ОМБр, його батьки, друзі з Євромайдану, активним учасником подій якого був Тарас, небайдужі громадяни.

Тарас 2015 року вирушив добровольцем на фронт у складі окремої добровольчої роти «Карпатська Січ», воював у Пісках, захищав ДАП. У 2018-му вступив на курси лідерства Національної академії Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, після закінчення яких був спрямований до 24-ї ОМБр.

— Військові кажуть зазвичай мало... Він був справжнім воїном, справжнім патріотом. Одного лиш звання Героя України мало. Це велика втрата для країни, для Збройних Сил та сім’ї. Ми боротимемося! — наголосив командир батальйону капітан Джеміль Ізмаїлов.

У церемонії прощання взяли участь міністр оборони Андрій Таран і Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак (на знімку на передньому плані). Очільник військового відомства вручив батькові загиблого воїна зірку Героя України.

Останнім часом майже щодня штаб Об’єднаних сил повідомляє про загиблих та поранених українських захисників у зоні ООС. Так, 13 липня незаконні збройні формування 18 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені Мінськими домовленостями міномети 120-го і 82-го калібру. Ці підступні обстріли забрали життя трьох наших військовослужбовців...

Того ж дня під час евакуації тіла загиблого воїна ЗСУ, який підірвався на невідомому вибуховому пристрої поблизу селища Зайцеве, евакуаційна група потрапила у заздалегідь підготовлену засідку окупантів.

За повідомленням прес-служби МОУ, російсько-окупаційні війська вкотре порушили усі моральні та гуманітарні норми й обстріляли трьох військовослужбовців, які мали здійснити евакуацію тіла полеглого українського героя.

«Отримавши підтвердження режиму «Тиша», група евакуації в білих касках із розпізнавальними знаками не встигла дійти до тіла полеглого кілька метрів. У цей час ворог відкрив вогонь на ураження зі стрілецької зброї. Група відійшла, але військовий медик поспішив на допомогу пораненому. Цієї миті противник знову почав обстріл з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Внаслідок ворожого вогню військовий медик загинув, одного військовослужбовця було поранено, ще один — дістав бойове травмування», — зазначено у повідомленні.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив вчора на брифінгу, що вбивство українського медика на Донбасі має очевидні ознаки військового злочину:

«МЗС поінформує наших партнерів про те, як грубо вкотре порушуються норми міжнародного гуманітарного права окупаційними силами. Зокрема, проводитиму зустріч з представником ОБСЄ в ТКГ пані Хайді Грау, і це питання ми також детально обговоримо. Вбивство українського медика на фронті не залишиться поза увагою наших міжнародних партнерів, і ми зробимо все для того, щоб ворог заплатив за цей злочин дорогу ціну».

Фото Геннадія МІНЧЕНКА (Укрінформ).