Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у зв’язку з цим висловив думку, що перші результати реалізації програми стимулювання економіки України для подолання наслідків COVID-19 дають підстави очікувати на подальше поступове відновлення економічного розвитку. Він нагадав, що на час карантину ухвалено низку рішень з підтримки різних верств населення, зокрема щодо зниження адміністративних вимог до ведення бізнесу, розгортання інфраструктурних проектів, соціального захисту малозабезпечених громадян.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, попри зниження ділової активності, з’явилися чіткі сигнали про вихід із кризи. Про це свідчить зростання надходжень та фінансування видатків із держбюджету: у травні план з доходів виконано на 100 відсотків, а в червні — на 105,5 відсотка. Зокрема, в червні планові показники виконала митниця.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала про реалізацію ініціативи Президента щодо підвищення пенсій людям, старшим за 80 років, та виплату 1 тисячі гривень громадянам, пенсія яких становить менш як 5 тисяч гривень. «Нині ми готуємо нові програми підвищення пенсій, які будуть реалізовані у 2021 році», — повідомила вона.

У цьому контексті Президент звернув увагу на проблему несправедливого нарахування пенсій родинам захисників, які загинули в зоні проведення АТО/ООС на Донбасі. «Є несправедливість через те, що військові, які загинули на війні у 2014—2018 роках, тоді отримували зарплату в пару тисяч гривень. Тому пенсії, які нині отримують їхні батьки, дуже відрізняються від пенсій батьків тих воїнів, які загинули, отримуючи зарплату в розмірі 14—20 тисяч», — зазначив В. Зеленський.

Також глава держави закликав уряд підготувати чіткий перелік та план реалізації об’єктів «Великого будівництва» на наступний рік, включивши до нього, наприклад, театри та музейні комплекси. «Думаю, до 1 вересня для цього буде достатньо часу», — зазначив він.

Заступник керівника Офісу Президента України та керівник Координаційної ради з реалізації програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко повідомив, що наразі виконання програми триває за графіком. «Дороги вже почали здавати в експлуатацію. Цього місяця в нас буде відкриття багатьох доріг, зокрема, в Полтаві, в районі Станиці Луганської, дороги на Бердянськ тощо», — сказав він, додавши, що були певні проблеми із будівництвом доріг місцевого значення, адже станом на 1 травня облдержадміністрації отримали для цього понад 6 мільярдів гривень, але використали лише 1,9 мільярда. Однак станом на 1 липня ситуація покращилася, бо з 10 мільярдів гривень уже використано 5,52 мільярда.

Загалом у рамках програми «Велике будівництво» капітально реконструюється чи будується з нуля майже 600 об’єктів, а це школи, дитсадки, спортивні споруди, приймальні відділення лікарень.

Прем’єр у зв’язку з цим зауважив, що завдяки програмі «Велике будівництво», дорожньому будівництву та іншим заходам за два останні місяці через центри зайнятості вдалося працевлаштувати 174 тисячі осіб.

На думку міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, котрий поінформував Президента про розробку дорожньої карти розвитку туризму, що ляже в основу стратегії розвитку туризму та курортів, розширення програми «Велике будівництво» на туристичні об’єкти та заклади культури дасть змогу не тільки об’єднати країну, а й слугуватиме туристичній галузі.