Зваживши на те, що завершується формування ОТГ, доцільно змінити структуру розподілу рентної плати для комунальних лісогосподарських підприємств і внести поправки до Бюджетного кодексу. 37% сплачувати до загального фонду держбюджету, 37% — до загального фонду місцевих бюджетів ОТГ і 26% — до спеціального фонду місцевих бюджетів.

«Зміни дадуть змогу збільшити частку наповнення місцевих бюджетів. Наше спільне завдання — усунути всі прогалини в законодавстві, які унеможливлюють ефективне лісокористування, а також запровадити дієвий контроль у цій сфері», — вважає перший заступник голови ОДА Андрій Годик.

Сьогодні комунальні лісогосподарські підприємства займають 1,3 млн га, а загальна площа лісового фонду, яка є у сфері управління Держлісагентства, становить 2,8 млн га. Лісовий кодекс України передбачає функціонування лісової охорони, але не окреслює соціально-правового захисту посадових осіб лісової охорони інших користувачів. Невизначений статус не сприяє дотриманню лісового та природоохоронного законодавства у лісових масивах, що мають різних користувачів.

Внесення змін до Положення про лісову охорону, Лісового кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення дасть працівникам відомчої лісової охорони змогу оформляти протоколи про порушення лісового та природоохоронного законодавства.