На знімку: Авдулла Хоті, верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель і Александр Вучич (зліва направо).

І ось вони нарешті зустрілися віч-на-віч. Маю на увазі президента Сербії Александра Вучича і прем’єр-міністра Косово Авдуллу Хоті, які приїхали в четвер до Брюсселя.

Албанському інформагентству Telegrafi прем’єр Косово повідомив, що найважчим питанням стала доля безвісти зниклих під час Косовської війни півтори тисячі албанців, а також його вимога до сербів визнати провину в цьому й назвати винних у трагедії.

Александр Вучич пообіцяв продовжити розмову про долю зниклих безвісти в середу, 22 липня, у режимі відео чи телефонному зв’язку. Але запропонував відкрити архіви Визвольної армії Косово. У відповідь Хоті поставив вимогу доступу до архівних документів югославських спецслужб і поліції.

Авдулла Хоті також заявив, що косовська сторона порушила на зустрічі проблему відшкодування збитків, що їх було завдано громадянам і економіці Косово за час бойових дій. Александр Вучич відповів, що говорити про військові репарації зараз не має сенсу. Але він висловив готовність вказати на картах місця поховань албанців, а також продовжити пошук зниклих за допомогою ЄС і Червоного Хреста. Але зажадав такого ж права для Сербії, «бо в нас дотепер не було доступу до місць поховань сербів у Косово».

Александр Вучич також вимагає від косовської влади створення Асоціації сербських муніципалітетів, що, на його думку, буде одним з важливих кроків до будь-яких угод з Косово.

Спеціальний представник Європейського Союзу в діалозі між Белградом і Приштиною Мирослав Лайчак повідомив, що сторони погодилися провести наступну зустріч у вересні.

Фото з сайту Ради ЄС.