Фото надано Миколою ЩЕРБ’ЮКОМ.

Рятувальники й мешканці викачали воду з підвалів, а їх затопило понад 6 тисяч. Зійшла велика вода і з понад 18 тисяч присадибних ділянок.

Сили влади скеровано насамперед на забезпечення проїзду до населених пунктів, адже стихія пошкодила 507,7 км місцевих (міжобласних і міжрайонних) та комунальних (у межах населених пунктів) доріг. Різних пошкоджень повінь завдала 198 мостам. 

«Автодорожнє підприємство «ПБС» відновило частину дороги та міст. Колишній народний депутат Олександр Шевченко надав техніку для робіт в урочищі Грибище. Там утворилося велике провалля, яке треба було засипати піщано-гравійною сумішшю», — розповів сільський голова Микола Щерб’юк.

Багато робіт у Білих Ославах виконали самотужки. А ще підготували проектно-кошторисну документацію на відновлення дев’яти зруйнованих комунальних мостів. Чотири проекти вже затверджено на рівні області. Тепер у селі чекають на фінансування з державного бюджету.

Чимало шкоди завдала повінь домогосподарствам. Два будинки повністю зруйновано, держава вже виділила по 300 тисяч гривень на їх відновлення. Під питанням — фінансування для сім’ї П’ятаків, яка виховує сімох дітей. Батько на заробітках у Польщі. «Їхню хату добряче зачепив селевий потік, проживати там ризиковано. Адже навіть незначна повінь може добити те, що ще втрималося. Мама з дітьми мешкає тим часом у господарській будівлі, що поруч із хатою», — каже Микола Щерб’юк.

Цей випадок комісія не віднесла до першої категорії постраждалих від повені, позаяк то має бути повністю знесений водою будинок. Питання суперечливе, Світлана П’ятак оскаржує таке рішення. Озвучила його під час приїзду до села голови Івано-Франківської облдержадміністрації Віталія Федоріва.