На засіданні Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль від імені уряду подякував правоохоронцям, які були залучені до ліквідації теракту в Луцьку із захопленням заручників. Глава уряду наголосив, що Президент України Володимир Зеленський тримав операцію на особистому контролі і зробив усе можливе, щоб не ризикувати життям навіть однієї людини. «Головне в цій історії — що обійшлося без жертв, — сказав Денис Шмигаль. — При цьому важливо називати речі своїми іменами: вчора було здійснено терористичний акт, і він потребує морального і кримінального засудження».

Уряд ухвалив постанову про продовження адаптивного карантину ще з 1 по 31 серпня. За словами Шмигаля, ухвалене рішення вдосконалить принципи адаптивного карантину, дасть змогу зменшити навантаження на лікарні та лікарів. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що постанова регламентує встановлення карантину залежно від епідемічної ситуації в регіоні, всі регіони України буде поділено на зони — зелений, жовтий або помаранчевий рівень безпеки, який визначатиметься автоматизованою системою. Проте навіть у «зелених» зонах залишатиметься масковий режим, пасажирські перевезення — в межах сидячих місць, діятиме обмеження скупчення людей у громадських місцях тощо. «Зелена» зона також передбачатиме відкриття оздоровчих закладів, у тому числі і дитячих, однак із дотриманням заходів особистої безпеки та дезінфекції. Постанову уряду розроблено з урахуванням досвіду західних партнерів.

Схвалено ще одне рішення уряду — щодо продовження дії постанови, яка звільняє від мита закупівлі тест-систем для виявлення коронавірусної інфекції. За словами Дениса Шмигаля, нині за добу проводять 20—30 тисяч ПЛР- та ІФА-тестів.

Глава уряду поінформував про підготовку до наступного опалювального сезону. За словами Дениса Шмигаля, станом на 15 липня готовність житлового фонду України до зими — на рівні 50 відсотків. Це стосується і житлових будинків, і шкіл, і закладів охорони здоров’я. За інформацією з регіонів, підготовлено і відремонтовано понад 80 тисяч будинків, триває ремонт котелень і зношених теплових мереж спільно з органами місцевого самоврядування. На ці цілі вже витрачено більш як 

6 мільярдів гривень, теплих кредитів на утеплення будинків видано на понад 600 мільйонів гривень. «Запаси газу в підземних сховищах наразі рекордні — 21 мільярд кубометрів газу, вугіллям ТЕЦ також забезпечені в достатніх обсягах, — заявив Прем’єр. — Тому маємо спокійно і комфортно пройти цей зимовий опалювальний сезон».

Прем’єр також запевнив, що система субсидій працюватиме повною мірою. «Держава виконає всі соціальні зобов’язання перед громадянами», — сказав Денис Шмигаль. Він наголосив на потребі продемонструвати послідовність і в підтримці поранених військових та членів сімей загиблих учасників АТО. Також передбачається виділити 55 мільйонів гривень на допомогу постраждалим від паводків у західних регіонах, на відбудову зруйнованого житла.

Відбулося пряме включення з Миколаєва, де наразі перебуває з робочою поїздкою міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Миколаївський судноремонтний завод «Нібулон» буде залучено до спільного україно-французького проекту з будівництва патрульних катерів для українських прикордонників. «Миколаїв завжди був містом корабелів, — наголосив Аваков. — Це буде україно-французький проект за сучасними технологіями. У подальшому це дасть змогу нам самостійно обслуговувати кораблі. За півроку зможемо поставити 20 кораблів для Державної прикордонної служби. Це черговий крок у наших дружніх відносинах із Республікою Франція».

А лідер депутатської фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія звернувся під час прямого включення до прем’єра з проханням до 31 липня надати гарантії Мінфіну щодо фінансування проекту з будівництва і закупівлі прикордонних катерів. Глава уряду доручив Мінфіну протягом тижня опрацювати це питання.

Уряд також затвердив проект законодавчого акта, який дасть можливість батькам реєструвати місце проживання своїх дітей через портал «Дія», без відвідин ЦНАПів, схвалив рішення про програмне забезпечення для РРО для ФОПів, відповідно до нещодавно прийнятого Верховною Радою закону.

Кабінет Міністрів також ухвалив рішення про утворення нового Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України. Очільником його стане віце-прем’єр-міністр Олег Уруський.