У розпалі гарна літня пора. Усе було б чудово, аби на природі не дошкуляли комарі та комахи. Утім, відбитися від них допоможе не лише аптечна «хімія», а й добре усім відомі природні ефірні олії (на знімку).

Про те, як правильно користуватися оліями з профілактичною метою, у побуті чи при лікуванні, поділилися фахівці фізіотерапевтичного відділення Черкаської обласної лікарні.

Ефірна олія — це витяжка, концентрат, тому такою речовиною треба користуватися обережно. Перш ніж відкривати пляшечку, прочитайте інструкцію. Недаремно вона здебільшого довга і докладна. Адже якщо неправильно застосовувати олію, вона може завдати опіку чи спричинити алергічну реакцію: висип або бронхоспазм.

Щоб зробити, скажімо, інгаляцію з ефірною олійкою, дехто чинить так: бере гарячу воду, пляшечку з аромосумішшю і розхлюпує її по всьому тазику. Це неправильно! Бо ефірна олія не розчиняється у воді. Навіть у гарячій, вона лише утворює плівку. Якщо ви хочете вдихати фітонциди з гарячої води, олійку треба рівномірно розчинити. Особливо якщо готуєте суміш для інгалятора.

Для цього візьміть маленьку чарочку чи мензурку, покладіть у неї соду або сіль «Екстра» завбільшки з горошину. На неї — три краплинки олійки, постукайте по мензурці, струсіть, щоб речовина краще увібралася, і додайте 30 мілілітрів теплої води. Так одержуємо емульговану суміш і можемо робити інгаляцію.

Для профілактики застуд з вірусними інфекціями ефективні олії чайного дерева, гвоздики, лимона, евкаліпта (ця підходить не всім), м’яти, розмарину.

Берете, приміром, олію лимона. Її не треба розбризкувати по кімнаті, бо пахнутиме кілька діб, вдень і вночі, а дихати так довго ефірною речовиною шкідливо. Навіть у кого й не було алергії, може її заробити. Це має бути лише процедура. Скажімо, ви дивитеся телевізор і тим часом хвилин 15—20 дихаєте аромоолією. Потім усе слід прибрати і кімнату провітрити.

Якщо забажалося покупатися у ванні з пахучою олійкою, в жодному разі не виливайте все до дна з пляшечки в гарячу воду. Інакше утвориться плівка, ви ляжете — вона вас огорне. І коли почне пекти, спробуйте її відмити!

Водою вона не змивається. Це хіба намазатися з голови до п’ят соняшниковою олією і стерти все із себе жорстким махровим рушником.

Коли робите аромованну, треба взяти сіль, молоко або мед — на таку речовину бризніть олії і помішайте. Субстрат добре розчиниться у воді. Причому коли вода холоне, емульсія все одно норовить розшаруватися. Тому, щоб олійка не спливала, треба весь час сколочувати воду, аби не зазнати опіку.

Якщо людина хоче застосувати олійку зовнішньо і змастити нею велику поверхню, треба приготувати речовину — розчинник олії. Це може бути дитячий крем. Так, на 30 грамів крему капніть п’ять крапельок ефірної олії, розмішайте й цим намазуйте. З огляду на те, що олії випаровуються, треба замішувати одноразову дозу для негайного використання. Не можна змішувати олії. Якщо виникне алергія, ви не знатимете, на яку саме з намішаних. Хай там як, а треба дотримуватися концентрації: на 30 грамів крему 5 крапель олійки.

Щоб повторно нанести крем з ефірною олією, треба помити цю ділянку шкіри з милом.

Олійки, які продаються в аптеках і у відділах косметики, — різні. Перші — вищої концентрації, призначені для лікування, другі — для аромоламп.

Користуйтесь ефірними оліями і будьте здорові!

Фото Лідії ЛІСОВОЇ.