Іспити до магістратури довели, що іноземну мову наші бакалаври таки недовчили. За даними Українського центру оцінювання якості освіти, поріг склав/не склав під час основної сесії ЄВІ (Єдиного вступного іспиту) 1 липня подолали лише 65 185 учасників із 87 124. Тобто майже 25 відсотків вступників (21 939 осіб) не набрали мінімально необхідної кількості балів.

— Завдання, як на мене, були не надто складні, — розповідає одна з учасниць ЄВІ киянка Світлана Вовк.

Під час вступного іспиту до магістратури вона отримала 170 балів. При цьому із 42 завдань неправильно виконала 11. «Розраховувала на більше, — зізнається дівчина, — але, можливо, трохи перехвилювалася».

Світлана має диплом українського філолога. Пригадує, що відвідувала приватні курси, а крім того, за державний кошт студіювала англійську протягом чотирьох років бакалаврату. Натомість навчальні програми з інших спеціальностей не передбачали такого тривалого вивчення іноземної. Не дивно, що під час ЄВІ вступники продемонстрували дуже різний рівень підготовки. «Дехто встиг забути навіть те, що вивчив у школі», — напівжартома каже дівчина.

Теоретично чверть учасників ЄВІ мала позбутися шансу потрапити цього року до магістратури. Проте МОН вирішило не відбирати в них останню надію. Спеціально для тих, хто залишився «за порогом», 31 жовтня проведуть третю сесію ЄВІ — дозволять перескласти іспит, але вже за гроші.

Реєстрація на спеціальну сесію ЄВІ триватиме з 14 до 25 вересня. Вартість такого задоволення уже оголосили — 510 гривень. При цьому потрапити до магістратури вступники «третьої хвилі» зможуть тільки на контрактній основі.

Англійську традиційно складає переважна більшість учасників ЄВІ. І левова частка приходить саме на основну сесію. Тому розподіл результатів за її підсумками дає підстави розмірковувати про рівень вивчення іноземних мов у вишах загалом. І він, погодьтеся, бажає кращого.

Під час основної сесії ледь подолали поріг склав/не склав майже 10 відсотків учасників ЄВІ з англійської. Вони отримали мінімально можливу оцінку — 100 балів. Водночас відмінників було менш як один відсоток: максимальну оцінку в 200 балів отримало 0,17 відсотка вступників.

Досить високий рівень знань — 182 бали і вище — продемонстрували трохи більш як 11  відсотків учасників ЄВІ з англійської.  

Загалом подолали поріг склав/не склав 62 390 учасників основної сесії ЄВІ з англійської, 2213 з німецької, 448 з французької та 134 з іспанської мов.