На знімку: шляхи розв’язання проблем пропонує начальник обласного департаменту освіти та науки Микола Конопацький.

Про це йшлося на нараді в обласній державній адміністрації. У ній взяли участь директори закладів освіти професійно-технічного спрямування, керівники структурних підрозділів ОДА, об’єднань роботодавців та підприємств-роботодавців області, обласного центру зайнятості.

Голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко проблему сформулював так: «Під час поїздок Чернігівщиною багато зустрічаюся з підприємцями. Одне з проблемних питань, озвучене більшістю керівників промислових підприємств та аграрного сектору, — нестача кваліфікованих кадрів».

В області 14 закладів профтехосвіти готують фахівців майже 70 професій, але рівень їхньої підготовки виробничників не задовольняє. На нараді керівники підприємств висловили готовність залучати студентів до виробничої практики. Вирішено опрацювати типовий договір між роботодавцем і закладом освіти щодо проходження практики студентами.

Тривожить те, що з 18 тисяч безробітних області, які нині перебувають на обліку, 30% не мають професії або працюють не за фахом та потребують перенавчання. На нараді вирішено вивчити питання і про скорочення терміну програми перепідготовки, що дасть змогу працівникам швидше влаштуватися на роботу.

Чернігів.

Фото прес-служби Чернігівської ОДА.