Спілкування з тваринами особливо подобається маленьким відвідувачам.
 


Пригощає «Лісова коза».

Господарство, яке вже кілька років успішно функціонує як виробник козиного молока, натуральних козиних сирів, йогуртів та іншої десертної продукції і репродуктор племінного молодняку, почало проводити екскурсії для гостей. Ферма, яка розташована біля великого лісового масиву, на мальовничій околиці села за кількасот метрів від автомобільного шляху державного значення Н-01 Київ — Знам’янка, має в напрямі відпочинку й оздоровлення серйозний потенціал. Свіже повітря, можливість скуштувати і придбати високопоживну біологічно чисту продукцію, поспілкуватися з тваринами (для цього створено спеціальний загін) — усе це сприяє тому, що сюди хочуть потрапити і дорослі, і малі.

Господарство успішно заявило про себе на споживчому ринку торік, коли зареєструвало торгову марку «Лісова коза» і почало випускати продукцію під брендом «Чорноліські фермерські сири». Нині до смачного асортименту входять сири м’які козині «Шевр», бринза «Чорноліська», напівтверді «Маасдам чорноліський» та «Гауда чорноліська» та супертвердий сир «Манчего Чорноліський козиний». І звичайно ж — неповторне козине молоко без будь-якого характерного запаху та з вершковим смаком, отримане без доступу людини.

«Фундамент господарства — кози Альпійської породи французької генетики. Їхнє молоко має дуже високі смакові та якісні показники, а ще є ідеальною сировиною для виготовлення сиру», — переконаний директор господарства Сергій Григір, який разом із командою однодумців активно переймає європейський досвід і має на меті повторити успіх потужних французьких селекційних компаній.

В облдержадміністрації вважають, що розвиток ферм, які займаються розведенням кіз, — гарна передумова до створення в регіоні ще одного аграрного кластеру. А вдосконалення всіх циклів виробництва забезпечить вихід екологічно чистої продукції не лише на всеукраїнський, а й на світовий ринок.

Фото автора та з офіційного сайту Кіровоградської ОДА.