Учора стартувала додаткова сесія ЗНО. Того дня абітурієнти складали фізику, а наступного тижня — 28, 29, 30 й 31 липня — продемонструють свої знання з математики, іспанської, французької та німецької мов відповідно. Решту дисциплін складатимуть наступного місяця, а завершиться сесія 10 серпня тестуванням з хімії.

Епідемія коронавірусу цього року дещо змінила правила проведення зовнішнього оцінювання. Складати іспити доводиться у масках та з дотриманням соціальної дистанції. Щоб зменшити кількість учасників ЗНО в одній аудиторії та забезпечити між ними відстань у 1,2 метра, цього року було звільнено від державної підсумкової атестації (ДПА) у формі ЗНО всіх, хто не планує вступати до вишів. Фактично їм дозволили діяти на власний розсуд — або складати ДПА, або ні.

Щоб уникнути скупчення абітурієнтів біля входу до пунктів тестування, допуск учасників учора розпочали о 9.50 і завершили лише через годину. У запрошеннях-перепустках вступників було зазначено, в який саме проміжок часу їм рекомендовано прибути на іспит. Біля входу всім вимірювали температуру.

Додаткову сесію проводять щороку для осіб, які з поважних причин не мають можливості взяти участь в основній. Цього разу до них додалися вступники, яких зупинили біля входу до пунктів тестування під час основної сесії — через високу температуру або ознаки ГРВІ.

У цей же час традиційно можуть скласти ЗНО учасники АТО/ООС та мешканці непідконтрольних територій. Випускникам населених пунктів Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей, що постраждали внаслідок повені, так само дозволили складати зовнішнє оцінювання під час додаткової сесії.

В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадують, що вхід до пунктів проведення тестування дозволено лише за наявності оригіналу сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання, а також паспорта або іншого документа, серію та номер якого зазначено у сертифікаті. Показувати електронну версію ID-картки у мобільному застосунку «Дія» немає сенсу: без оригіналу до пункту проведення ЗНО не допустять. Крім того, варто прихопити запрошення-перепустку для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, яке учасники мають роздрукувати самостійно.

Попереду — два тижні іспитів, а результати додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання оприлюднять до 14 серпня.

Тим часом підсумки основної сесії ЗНО з більшості предметів уже оголошено. Як повідомили у Міністерстві освіти і науки, поріг склав/не склав з української мови та літератури не подолали 8,32 відсотка учасників тестування, з історії України — 13,19, біології — 5,51, з англійської мови — 7,35, з німецької — 11,4, французької — 7,8, іспанської —11,3 відсотка.

Порогові бали з географії та хімії визначать лише 28 липня, після чого оголосять результати тестування з двох останніх дисциплін.