Протягом кількох місяців — з березня й до цього часу — COVID-19 «тероризує» Україну. Від початку пандемії станом на 27 липня в країні на коронавірус захворіло 65 656 осіб. Скільки людей перенесли хворобу на ногах, без симптомів, невідомо, адже за весь період епідемії протестовано не так вже й багато громадян України — медиками проведено 970 705 ПЛР-тестів і 523 047 ІФА-тестів. Статистика засвідчує, що недуга не відступає — лише за один день, 26 липня, кількість хворих збільшилася на 807 осіб. А місяць тому, в період з 22 по 28 червня, захворюваність в Україні ще стрімко зростала — коронавірус тоді діагностували ще в 6387 людей і зафіксували кілька антирекордів, зокрема, 25 червня діагноз підтвердився в 1100 українців.

Незважаючи на ці страхітливі цифри і щоденні летальні випадки від ускладнень, спричинених хворобою, чимало громадян нехтують правилами безпеки й заходами профілактики… До того ж в інформаційному просторі розповсюджується багато фейків щодо COVID-19. Громадян закликають користуватися лише офіційними джерелами інформації. А такими на разі є щоденні звіти моніторингу РНБО, онлайн-брифінги міністра охорони здоров’я, голови КМДА (якщо йдеться про ситуацію у столиці).

Від початку пандемії для інформування своїх читачів про перебіг епідемії в країні «Голос України» використовує саме ці джерела. Проте карантинні заходи обмежили живе спілкування журналістів із чиновниками і перевели його в онлайн-формат. Газета мала можливість поставити свої запитання представникам влади, заповнивши спеціальну аплікацію чи надіславши питання електронною поштою (ці умови містяться на сайтах МОЗ та КМДА).

«Голос України» скористався такою можливістю і в період з 17 по 24 червня надіслав Максиму Степанову та Віталію Кличку 12 запитань.

Запитання «Голосу України» міністру охорони здоров’я Максиму Степанову від 17 червня: «Які невідкладні заходи вже сьогодні необхідно вжити для зменшення рівня захворюваності?»

Запитання «Голосу України» київському міському голові Віталію Кличку від 17 червня: «Чи проводиться тестування водіїв громадського транспорту, вуличних продавців тощо та як контролюється дотримання масочного режиму цими категоріями?»

Запитання «Голосу України» міністру охорони здоров’я Максиму Степанову від 18 червня: «Чи сформована та чи працює при МОЗ експертна група для вивчення досвіду боротьби з коронавірусом в Італії, Китаї, Франції, США, передових методів лікування та які напрацювання і рекомендації цієї групи використовуються зараз/будуть використані в перспективі?»

Запитання «Голосу України» київському міському голові Віталію Кличку від 18 червня: «Чи готові медичні заклади столиці до другої хвилі коронавірусу?»

Запитання «Голосу України» міністру охорони здоров’я Максиму Степанову від 19 червня: «Скільки тестів на коронавірус робиться щодня в Україні, в регіонах з високим рівнем захворюваності — Львівській, Вінницькій, Закарпатській та інших областях, у Києві?»

Запитання «Голосу України» київському міському голові Віталію Кличку від 19 червня: «У маршрутках у столиці часом не дотримуються вимог карантину — водії без масок, набирають багато пасажирів. Хто має контролювати дотримання правил санітарної безпеки в міському транспорті?»

Запитання «Голосу України» міністру охорони здоров’я Максиму Степанову від 22 червня: «Компанія «Діапроф-Мед» розробила ІФА-тест на COVID-19, який отримав високу оцінку фахівців. Чому Україна, маючи таку розробку вітчизняної компанії, не використовує широко ІФА-тестування у процесі виявлення та діагностики коронавірусу?»

Запитання «Голосу України» київському міському голові Віталію Кличку від 22 червня: «Який показник тестування на коронавірус у Києві? Кому мають робити ІФА-тестування?»

Запитання «Голосу України» міністру охорони здоров’я Максиму Степанову від 23 червня: «Яка кількість засобів медичного захисту та апаратів ШВЛ була закуплена Україною за кордоном, яка кількість отримана як гуманітарна допомога та від яких донорів? Куди розподілено засоби захисту і апарати ШВЛ?»

Запитання «Голосу України» київському міському голові Віталію Кличку від 23 червня: «Усі вуличні продавці овочів та фруктів працюють без захисних масок. Чому?»

Запитання «Голосу України» міністру охорони здоров’я Максиму Степанову від 24 червня: «Кількість госпіталізованих зростає. В яких регіонах України готують лікарні до нової хвилі через різке зростання випадків коронавірусу?»

Запитання «Голосу України» київському міському голові Віталію Кличку від 24 червня: «Чи планується зупиняти транспорт у Києві в разі погіршення епідеміологічної ситуації і повернення до обмежень?»

Газета 22 червня отримала відповідь лише на одне з поставлених запитань — щодо тестування працівників сфери обслуговування — від київського міського голови, котрий під час брифінгу сказав: «Власники і керівники торгових мереж, закладів громадського харчування, сфери побутового обслуговування повинні організувати тестування своїх співробітників ІФА-тестами. Це тести, що визначають наявність в організмі антитіл до вірусу. Такі тести потрібно робити раз на місяць».

Інформації про те, чи роблять власники і керівники торгових мереж та сфери побуту своїм працівникам тести на коронавірус, ми не почули. Як і відповідей на поставлені запитання.

Не зрозуміло — чому чиновники ігнорують запитання, що поставив їм «Голос України» у визначений МОЗ і КМДА спосіб? Складається враження, що й досі форма подачі інформації щодо розповсюдження COVID-19 в Україні зводиться до оприлюднення статистичних даних та повідомлень, які ініціюють самі структури, що відповідають за цю тему на державному рівні. А заклик до представників ЗМІ ставити свої питання у визначений спосіб виявляється формальним, і відповіді на них публічно отримати неможливо.

Нагадаємо обом достойним керівникам норму закону, за якою вони зобов’язані давати відповідь:

Закон України «Про доступ до публічної інформації»: «Стаття 20. Строк розгляду запитів на інформацію

1. Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту».

Вл. інф