У листі до редакції Великоозерянського сільського голови Михайла Рябого (на знімку) «Подвійні стандарти: фірмі наші землі дають в оренду, а людям відмовляють» («Голос України» за 4.06.2020) йшлося про те, що мешканці чотирьох сіл Великоозерянської сільської ради Дубровицького району Рівненщини зверталися і до обласної влади, і в Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області з тим, щоб їм (а таких охочих більше сотні) виділили по два гектари землі.

Однак після двох звернень вони отримують відмови. В ГУ Держгеокадастру в області посилаються на статтю 170 Земельного кодексу, яка передбачає, що «техногенно забруднені землі сільськогосподарського призначення, на яких не забезпечується одержання продукції, що відповідає встановленим вимогам (нормам, правилам, нормативам), підлягають вилученню із сільськогосподарського обігу та консервації».

Ще більше обурюють людей подібні відмови тому, що тим часом продаються на аукціонах права на оренду землі навколо їх населених пунктів. І такі фірми спокійно господарюють на ній. Виходять подвійні стандарти: як землю надати селянам, то вона забруднена радіонуклідами, а як фірмам, то — «чиста».

Свого часу Великі Озера та ще три населені пункти, що входять до складу сільради — Шахи, Великий Черемель, Різки — належали до другої зони обов’язкового відселення як постраждалі від аварії на ЧАЕС. Але згодом їх зарахували до третьої зони добровільного відселення.

«Відтоді наші села живуть у звичному режимі, господарюють, як і скрізь в Україні», — наголошує Великоозерянський сільський голова Михайло Рябий.

Люди побоюються відкриття ринку землі, тож виявили бажання отримати, відповідно до законодавства, ділянки для ведення особистого селянського господарства, щоб розпоряджатися ними і жити з них.

Але їм відмовляють у ГУ Держгеокадастру в Рівненській області, тим часом не заперечуючи, що іншим земля виділяється (цитуємо відповідь сільраді за підписом керівника ГУ Держгеокадастру у Рівненській області Миколи Шустова):

«У 2019 році на електронних земельних торгах було реалізовано право оренди на 26 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 536,1991 га. Переможцем торгів стало ТОВ «ЮП-АГРО», яке отримало зазначені земельні ділянки в оренду на сім років. У результаті продажу у 2019 році до бюджету Великоозерянської сільської ради надійшли кошти від орендної плати за землю в сумі 168 367 грн.

Передача земель в оренду здійснювалась у відповідності до агрохімічних паспортів земельних ділянок, що розроблялись Рівненською філією державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» за результатами проведеного агрохімічного обстеження ґрунтів земельних ділянок. Законодавчих обмежень щодо неможливості продажу права оренди на дані земельні ділянки на земельних торгах не визначено».

Селян обурює той факт, що тільки щодо них визначені такі обмеження. І хоча у 2006 році подібні радіаційні обстеження були проведені також на землях, на які вони претендують, і їх визнано придатними для господарювання, але чомусь гектари віднесли до «забруднених» (ніби не поруч вони розміщені?!).

Ось що розповідає Великоозерянський сільський голова Михайло Рябий:

— Бачачи таку несправедливість і подвійні стандарти, ми звернулись у департамент екології Рівненської ОДА. Просили дозволити нам за рахунок коштів екологічної статті (а у нас є 75 тисяч таких гривень у бюджеті) провести обстеження ґрунтів, на які претендують наші мешканці. Нам дозволили. Уже 100 гектарів обстежили фахівці із Шубкова Рівненського району, які мають на те відповідні дозволи і ліцензії. Ще 215 гектарів обстежать наступного тижня. Перші дослідження засвідчили, що земля придатна для сільськогосподарського використання, але про це упевнено можна буде говорити після того, як отримаємо офіційні висновки від науковців. З ними звернемось у Дубровицький відділ земельних ресурсів, щоб там прийняли відповідне рішення. Тим часом його чекатимуть більше сотні сімей, які претендують на власні два гектари. До речі, такі наділи мають мешканці інших населених пунктів сусідніх сільських рад, які теж, як і ми, розміщені у третій зоні добровільного відселення.

Бажання юридично оформити гектари у людей виникло після прийняття закону стосовно обігу земель сільгосппризначення. Вони настрахані тим, що можуть залишитись без землі. А для поліщука земля і ліс — основні засоби виживання, бо роботи чи якихось виробництв у сільській місцевості немає або, якщо є, то мало. Що ж, тепер залишається чекати офіційних висновків науковців щодо обстежених гектарів.

Рівненська область.

Фото автора.