Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 129 Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо виплати суддям за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці. Як зазначалося на засіданні комітету, законопроект (реєстр. №3510) спрямований на забезпечення належного рівня гарантій суддів на суддівську винагороду, визначених Конституцією та іншими законами України, якими встановлюється оплата праці судді, а також регламентуються питання щодо виплати доплат суддям за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці у відповідному розмірі.

Проектом закону пропонується встановити розмір щомісячної доплати за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, відомостей та їх носіїв, що мають ступінь секретності «особливої важливості», у розмірі 15 відсотків посадового окладу судді відповідного суду.

Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що статтею 129 Закону «Про судоустрій та статус суддів» визначено склад, розмір та порядок виплати суддям суддівської винагороди. Зазначалося, що відповідно до частини восьмої цієї статті суддям виплачується щомісячна доплата за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, у розмірі залежно від ступеня секретності інформації: відомості та їх носії, що мають ступінь секретності «цілком таємно», — 10 відсотків посадового окладу судді відповідного суду; відомості та їх носії, що мають ступінь секретності «таємно», — 5 відсотків посадового окладу судді відповідного суду.

Водночас, Законом «Про державну таємницю» з огляду на важливість секретної інформації, ступінь обмеження доступу до неї та рівень її охорони державою визначено ступені секретності «особливої важливості», «цілком таємно» та «таємно».

Отже, підкреслювали парламентарії, Законом «Про судоустрій та статус суддів» не визначено розміру щомісячної доплати суддям за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, — відомості та їх носії, що мають ступінь секретності «особливої важливості».

На думку членів комітету, запропоновані законопроектом зміни дадуть змогу узгодити положення законів «Про державну таємницю» та «Про судоустрій та статус суддів», а також сприятимуть належному забезпеченню діяльності суддів.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.