Учасники онлайн-зустрічі обговорили будівництво майбутнього Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» у Києві.

Володимир Зеленський наголосив на важливості вшанування пам’яті жертв Голокосту в Україні та підтримав створення такого меморіалу.

«Багато українців носять високе звання Праведника народів світу. Це українці, які часто ціною власного життя рятували євреїв у Голокост. Створення меморіалу дуже важливе для нашої країни. В її історії було багато трагічних сторінок. Однак ми маємо пам’ятати про них, розповідати своїм наступним поколінням. Такі моменти повинні бути в історії України. Вони є в наших розповідях, у пам’яті, в книжках. Дуже хочеться, щоб цей проект було втілено в життя, і ми разом з вами збудували історію», — зазначив Володимир Зеленський.

Голова наглядової ради фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» Натан Щаранський зазначив, що історія Бабиного Яру важлива не лише для єврейського народу. Адже в цьому місці загинули представники й інших національностей, зокрема українці, білоруси та поляки.

«У нас однакові цілі — боротися за свободу та демократію наших народів. Ця ініціатива — не просто пам’ятник, це буде визначний меморіал, де будуть і музей, і центр дослідження, що сприятиме підвищенню толерантності в суспільстві та матиме глобальне значення для позиціонування України у світі та міжнародного визнання. Такі інституції, як повідомляє прес-служба Президента, в усьому світі створюються у партнерстві з державою за підтримки перших осіб», — сказав він.

Президент Польщі у 1995—2005 роках Александр Квасневський додав, що проект матиме істотний вплив на імідж України.

«Ми хочемо серйозно й чуттєво говорити про те, що відбулося 80 років тому. І з цією істо-рією дивитися та розуміти, як нам жити в майбутньому. Цей проект має великий вплив на імідж України та те, як люди розумітимуть сучасну Україну», — зазначив він.

А член наглядової ради фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» Святослав Вакарчук зауважив, що будівництво комплексу є питанням збереження справедливої історії України.

«Дуже важливо показати, що Україна є частиною цивілізованого світу, шанує свою пам’ять, знає свою історію», — сказав він.

Учасники зустрічі обговорили подальшу взаємодію в межах проекту, а також координацію сторін під час підготовки до 80-ї річниці трагедії Бабиного Яру.