Вона включає запуск шести нових відділень. Участь у відкритті нового корпусу взяв Президент Володимир Зеленський (на знімку).

Він, зокрема, ознайомився з роботою референс-лабораторії з лабораторної діагностики онкогематологічних захворювань, оглянув маніпуляційну та хірургічну операційні, перевірив інфраструктуру та перспективи роботи відділень хірургічно-онкологічного корпусу. Під час спілкування з виконувачем обов’язків директора «Охматдиту» Юрієм Довбнею Президент пообіцяв допомогти лікарні у вирішенні питання щодо закупівлі додаткової медичної апаратури.

Нині «Охматдит» — єдина лікарня в Україні, яка зможе безплатно та швидко надавати маленьким пацієнтам повний перелік послуг із дитячої онкології. Крім того, місцева лабораторія оснащена найсучаснішим обладнанням, у ній виконується понад 100 тисяч високоякісних лабораторних досліджень на рік. Тут є можливості для забезпечення лабораторного супроводу процедури трансплантації кісткового мозку.

«Охматдит» зможе проводити 50—100 родинних і неродинних трансплантацій кісткового мозку при заповненні всіх кадрових позицій. Потреба у проведенні таких операцій по Україні становить 200—250 випадків на рік. Нині в лікарні проводять до 25 родинних трансплантацій щороку.

Крім того, Володимир Зеленський, як повідомляє Офіс Президента, поспілкувався з медпрацівниками закладу, які попросили главу держави проконтролювати виділення достатньої кількості коштів для останньої, третьої, черги будівництва корпусу, яке передбачає забезпечення найсучаснішим обладнанням, зокрема 12 сучасних операційних.

У свою чергу Президент наголосив, що медична реформа в Україні має включати підвищення заробітної плати для лікарів та медичного персоналу. «Ми повинні це зробити найближчим часом. Фундаментально. Щоб лікарі хотіли працювати... Перше, що повинна була зробити держава, — це створити умови. Умови складаються не тільки з техніки та обладнання. Умови складаються ще із заробітної плати, щоб підняти престиж професії лікаря, дати змогу нашим медикам жити комфортно», — наголосив він.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов погодився, що для якісного лікування медпрацівники мають бути забезпечені гідною зарплатою.

На його думку, справедлива платня лікаря після інтернатури має стартувати від 20—25 тисяч гривень.

Володимир Зеленський зауважив також, що однієї лікарні «Охматдит» недостатньо для забезпечення якісного медичного обслуговування.

«Програма «Велике будівництво» — це не про дороги, а про те, що ми будуємо Україну. Важлива частина цієї програми — мультилікарні, які ми хочемо побудувати в п’яти-шести регіонах України, де буде все», — розповів глава держави, відзначивши важливість забезпечення лікарень кваліфікованим персоналом.

Фото president.gov.ua.