Кожен з нас, мабуть, хоча б раз куштував кисло-солодкі плоди чорниці. Поділюся, чому корисно вживати темно-синю ягоду саме тепер — у розпал її дозрівання.

Свій насичений синій відтінок ягідки мають завдяки поліфенолу (антоціану). Цей хімічний компонент є потужним антиоксидантом, який бореться з вільними радикалами (виводить шлаки). Внаслідок цього зміцнюється імунітет організму людини.

Чорниця багата на вітаміни А, В, С, РР, органічні кислоти, а також містить вуглеводи, магній, калій, фосфор, мідь, залізо. Завдяки такій розмаїтості корисних речовин вживання цієї ягоди знижує ризик розвитку захворювань нервової системи, серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Ягода є гарним помічником у лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту.

Є чимало відомостей про ефективність вживання ягід чорниці для покращення зору.

Чорниця допомагає знизити рівень цукру, оскільки до її складу входить глікозид міртилін — речовина, що діє за принципом інсуліну, який зменшує вміст цукру в крові.

Лісова рослина є потужним антисептиком та антибіотиком. Її ягоди слід вживати при простудних захворюваннях, а листя прикладати до зараженого місця.

Для підтримання загального здоров’я лікарі рекомендують вживати 200—300 грамів чорниці на добу. Але тут треба зважати на особливості саме вашого організму, знати, чи не спричиняє ягода чорниці алергічні реакції. Окрім того, варто пам’ятати, що надлишок антиоксидантів може завдати й шкоди, оскільки знижує кількість кисню, що надходить у м’язи.

Фото Оксани ЛУЦЕНКО.