Про це у дописі на своїй фейсбук-сторінці нагадав освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Зазвичай влітку працівники закладів освіти проходять обов’язковий профілактичний медичний огляд. Це передбачено статтею 26 Закону України «Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення» та постановою Кабінету Міністрів від 23 травня 2001 р. № 559. «Успішне проходження медогляду є умовою допущення працівника до роботи», — нагадує Сергій Горбачов. Проте щоразу працівники закладів освіти скаржаться, що їх змушують проходити медичний огляд за власний кошт. «Про це свідчать і моніторинг соціальних мереж, і кілька звернень, які Служба освітнього омбудсмена отримала вже цього року», —  стверджує Сергій Горбачов.

Органи управління освітою та заклади освіти не закладають кошти на проведення медоглядів у своїх бюджетах, тож відповідні угоди із закладами охорони здоров’я не укладаються, хоча це передбачено п. 2.4 «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом МОЗ від 21.05.2007 №246.

Цей документ визначає, що саме «роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів».

«Перекладання на педагогічних працівників витрат на проходження обов’язкових медичних оглядів є незаконним та відвертим порушенням їхніх прав»,— написав Сергій Горбачов та закликав вчителів у таких випадках скаржитися до служби освітнього омбудсмена.