«Керівництво Міністерства соціальної політики не змогло вчасно провести тендер на закупівлю складників «бебі-боксів» та прийняло дивне рішення», — зауважила народний депутат Інна Совсун (фракція «Голос»).

«Замість забезпечувати батьків новонароджених дітей необхідними товарами, просто видавати їм картки із 5 тисячами гривень. Придбати на ці гроші потрібні товари можна буде лише в спеціалізованих магазинах. Хто і як визначатиме ці магазини — велике питання», — наголосила вона, додавши, що це вочевидь означає фактичне завершення програми.

Схожі програми, за словами обраниці, є і в інших країнах. Перша її запровадила Фінляндія ще у 1938 році. Задум полягає в тому, щоб забезпечити родину базовим набором речей для перших тижнів життя малюка.

Чому саме окремий бокс, а не гроші? Тому що тоді є гарантія, що виділені державою ресурси підуть саме на потреби дитини. Окрім того, це хоч якось спрощує перші тижні життя батьків новонароджених, бо не треба витрачати час на купівлю базових речей.

«Такі «бебі-бокси» — справжня підтримка для українських сімей», — написала Інна Совсун на своїй сторінці у Фейсбуці.

На її переконання, перед тим, як модернізувати проект, потрібно було його належно оцінити: запитати, чи задоволені ним молоді батьки, як він впливає на якість життя малюків. «І, можливо, за результатами належної оцінки модифікувати програму. Проте модифікація програми просто тому, що Мінсоц не спромігся вчасно здійснити закупівлі, — це просто провал програми», — наголосила депутат.

Натомість представниця «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Королевська привітала таке рішення, зауваживши, що замінити «бебі-бокси» на матеріальну допомогу породіллям протягом двох років вимагали учасниці Національної платформи «Жінки за Мир» і Ради матерів України. Водночас вона додала, що жінки вимагатимуть щорічної індексації та збільшення розміру цієї допомоги з урахуванням кризи, падіння гривні і зростання цін.

За словами депутатки, кожна дитина індивідуальна, і набагато практичніше купувати одяг і засоби гігієни для кожного малюка, а те, що давала держава, — переважно не використовувалося. «Тому ми й наполягали, що набагато краще буде віддавати породіллям допомогу у грошовому еквіваленті», — сказала Н. Королевська.

Вл. інф.