Під час цвітіння у середині квіткового кошика трубчасті квітки перероджуються на листові пластинки. Таке явище спостерігається на ланах Полонського району та інших територіях краю.

Поки що важко оцінити масштаб його поширення, оскільки соняшник лише починає цвісти, і симптоми не скрізь помітні. Як роз’яснила Віра Трофімова, головний спеціаліст відділу прогнозування фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків ГУ Держпродспоживслужби в області, науковці припускають, що це інфекційне захворювання, спричинене паразитичними бактеріями, наближеними до вірусів. А переносити їх можуть такі шкідники, як цикадки, попелиці, листоблішки тощо.

Хоча ця хвороба не нова, проте точну її причину досі назвати важко. Адже посіви соняшнику в Полонському районі були оброблені інсектицидами системної дії, котрі мали би прибрати з полів розносників інфекції. Там припускають, що культура могла захворіти через несприятливі й навіть стресові умови, в яких рослини перебували до початку цвітіння. Зокрема, йдеться про різке коливання денних та нічних температур, порушення системи живлення через похолодання, гербіцидний стрес.

Найгірше те, що надійних і перевірених методів лікування немає. Тож для профілактики фахівці радять обирати здоровий посівний матеріал та боротись із бур’янами та комахами на полях. А там, де інфекція вже поширилась, прогнозують зниження врожаю.

Хмельницька область.