За підтримки та участю Національної спілки журналістів України, сприяння інформаційної агенції Міністерства оборони України «АрміяInform» та командувача Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва стартував благодійний проект із реалізації книжок дилогії офіцера ЗСУ Бориса Кутового «Листи здалеку». Всі виручені від продажу кошти автор спрямує на лікування й реабілітацію дітей із соціально незахищених родин із населених пунктів прифронтової зони Донбасу.

Борис Кутовий — ветеран бойових дій на сході України, відомий як керівник та координатор гуманітарних проектів «Допомога Схід», «Артперемир’я», «Допомога йде!», «Подаруй дитині Донбасу книжку українською мовою», що впроваджені та успішно діють на Донбасі в зоні ведення бойових дій.

Про те, як реалізується проект сьогодні, Борис Кутовий розповів в інтерв’ю кореспонденту «АрміїInform».

Заручники жаху

— Борисе, розкажіть, як виникла ідея створення благодійного проекту допомоги дітям із малозабезпечених родин прифронтової зони? Чим він особливий?

— Витоки задуму проекту йдуть до літа 2015 року. Саме тоді у Мар’їнці, поділеній навпіл окопами та мінними полями, я побачив поранених мирних мешканців, дітей... Мене дуже вразило саме те, що ми, військові, мали навички поводження в умовах війни, мали бронежилети, медичні аптечки, були навчені, як захищати себе, а вони, прості люди, наші співвітчизники, діти, жінки... були просто заручниками того жаху, що відбувався, війна просто взяла їх у полон!

Потім я побував у районній лікарні, побачив її зруйновану обстрілами будівлю, спалені під час обстрілів машини швидкої допомоги, дізнався про відсутність лікарів і про безвихідний стан людей, яким була потрібна медична допомога.

Усе це змусило мене глибоко замислитися, спонукало до дій. І вже у 2016-му, перевівшись із одного з центрів Сил спеціальних операцій до структури Цивільно-військового співробітництва, за підтримки генерал-лейтенанта Сергія Наєва (нині — командувач Об’єднаних сил ЗСУ), а також керівництва Дніпропетровської та Запорізької областей я спромігся втілити у життя перший спільний гуманітарний проект «Допомога йде!», в рамках якого було проліковано і врятовано майже 160 дітей війни. Йдеться про висококваліфіковане, справді безплатне лікування у найкращих дитячих медзакладах Дніпра та Запоріжжя. Про десятки складних хірургічних втручань, терапію, психологічну допомогу.

У тісній взаємодії з державними адміністраціями прифронтових районів Донеччини ми знаходили важкохворих дітей та у супроводі батьків чи родичів доправляли їх на «велику землю» до лікарень, до дбайливих рук лікарів.

Досі не йде з пам’яті один хлопчик із Авдіївки... я не пригадаю зараз його ім’я, але дуже добре пам’ятаю обличчя... його вираз. В автобусі, яким ми доправляли дітей на лікування у Дніпро, мою увагу привернув охайний хлопчик років 13, який у навушниках сидів біля вікна та слухав якусь спокійну музику. Я звернувся до лікаря, котрий завжди супроводжував дітей: «Що з ним? Нібито цілком нормальний на вигляд... Не хворий...». Потім уже дізнався, проглянувши ще раз документи, що на очах у хлопчика під час обстрілу загинула дівчинка. І, за висновками лікарів, це залишиться з ним назавжди.

Я потім кілька разів приїздив до нього в лікарню... М’яча футбольного привіз... Якщо чесно, важко на душі було тоді. Важко і зараз. Усі ці невигадані історії, їхній біль теж тепер зі мною... назавжди. То придумувати новий проект не довелося. Просто продовжую справу, розпочату майже на початку війни.

Якщо говорити про особливість цього проекту, то він має вкотре привернути увагу спільноти, усіх небайдужих людей до проблем дітей війни і взагалі мешканців населених пунктів — міст, містечок, селищ, що межують із зоною зіткнення, зоною ведення бойових дій. Адже там залишилися сотні, тисячі дітей, жінок, хворих, літніх людей... Вони — українці, котрі живуть на своїй рідній землі... вони не залишили її. Ми маємо сьогодні надавати їм підтримку та допомагати.

— Що на сьогодні вже вдалося зробити?

— Якщо говорити взагалі про допомогу дітям Донбасу — частково я на це запитання вже відповів. Якщо вести мову саме про благодійний проект із реалізації книжок дилогії «Листи здалеку», який уже впроваджується, то, безумовно, я почав саме з написання книжок. Але серйозним підґрунтям для виникнення самої ідеї проекту — на виручені від продажу книжок кошти пролікувати хворих на легені дітей із прифронтової зони — і для успішного його втілення у життя стали ті напрацювання, що вже були зроблені за увесь час моєї діяльності на Донбасі, володіння обстановкою, конструктивні робочі відносини та взаємодія з органами місцевої влади, державними та військово-цивільними адміністраціями... і просто дружні відносини з небайдужими людьми, яких, до речі, я дуже багато зустрів на цій війні.

— Чи співпрацюєте з місцевими громадами у цьому напрямі?

— Так, співпрацюємо і дуже плідно. Те, що я сказав, стосується не тільки ретельного підбору дітей, яких мають пролікувати у рамках благодійного проекту.

З 2015 року саме підтримка місцевих районних державних адміністрацій Донеччини стала запорукою успішного втілення у життя таких масштабних гуманітарних проектів військових, як «Допомога Схід», «Артперемир’я»,

«Допомога йде!», «Подаруй дитині Донбасу книжку українською мовою» та інших. Хочу зауважити, що цьогоріч продовження стратегічної гуманітарної ініціативи «Допомога Схід», спрямованої на надання допомоги медичним закладам прифронтової зони Донбасу, схвалено Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Русланом Хомчаком, її проведення доручено генерал-лейтенанту Сергію Наєву, котрий і заснував цей проект у 2018 році, коли обіймав посаду командувача Об’єднаних сил.

Особливо багато співпрацюємо із районними держадміністраціями Бахмутського та Мар’їнського районів Донецької області. Ця співпраця втілилася у конкретні справи, які говорять самі за себе — понад 40 тонн гуманітарної допомоги медичного призначення на суму більш як 10 мільйонів гривень, десятки безплатно пролікованих дітей і дорослих, тисячі книжок українською мовою, передані дітям, десятки вистав найкращих театральних колективів України, на яких побувало майже 6 000 дітлахів, і багато іншого. Щоб не казати зайвого, наведу тільки цифру в 23 хірургічні операції з ендопротезування суглобів, які було проведено для мешканців Мар’їнського району на базі 6-ї міської клінічної лікарні міста Дніпра за сприяння головного лікаря цієї лікарні, чудової людини та мого друга Олександра Сірого.

Конкретні справи — найкращі аргументи переконання людей

— Як зустріли вашу ініціативу місцеві мешканці? Як вдається переконати батьків, щоб надали згоду на лікування їхньої дитини?

— Дуже влучне запитання і не таке просте, як може здатися на перший погляд. Взимку 2016-го, коли ми готували перші групи хворих дітей прифронтової зони для лікування на «великій землі», а ці групи формувалися із дітей

Ясинуватського, Бахмутського та Мар’їнського районів Донеччини, серед мешканців Верхнєторецького, Авдіївки, Мар’їнки, Нетайлового, Світлодарська хтось дуже наполегливо поширював чутки, що українські військові відбирають дітей «на органи», тобто щоб ці діти стали донорами для якихось вигаданих трансплантацій. Можете собі уявити?!

Коли ж місцеві жителі побачили реальні справи, побачили, що дітей справді лікують, лікують дуже професійно і безплатно... все стало на свої місця. Потім просто черги були з тих, хто хотів взяти участь у проекті.

З усіх охочих за допомогою місцевих лікарів ми відбирали найскладніші випадки, найскладніші захворювання...

Тож наші справи на Донбасі добре знають і переконувати нікого особливо не потрібно. Бо саме конкретні справи — ось аргументи, що мають найбільшу вагу в очах людей. Ось чому зараз вірять люди, у тому числі й мешканці тимчасово окупованих територій. І повернення в Україну цих людей, передусім повернення їхньої свідомості, — це питання саме конкретних справ.

На мою думку, значення та вплив на свідомість людей гуманітарних проектів українських військових, що впроваджені та діють нині на Донбасі, важко переоцінити саме у цьому контексті.

— Яку кількість дітей із малозабезпечених сімей плануєте оздоровити цього року? У яких лікувально-оздоровчих закладах вони зможуть отримати необхідний курс лікування?

— Йдеться про лікування та реабілітацію дітей із соціально незахищених родин із населених пунктів, що межують із зоною зіткнення на сході України, котрі мають медичні рекомендації на лікування захворювань легенів. Це міста Мар’їнка, Красногорівка, Світлодарськ, Миронівський та інші населені пункти, мешканці яких потерпають від жахів війни. На сьогодні за підтримки районних держадміністрацій Бахмутського та Мар’їнського районів Донецької області сформовано групу з 30 дітей віком від 6 до 11 років, які на кошти, виручені від продажу книжок дилогії «Листи здалеку», пройдуть лікування та медичну реабілітацію в унікальному спелеосанаторії «Соляна симфонія», що у місті Соледар.

— Чи матиме проект продовження у майбутньому? Якщо так, то які регіони буде до нього залучено?

— Дуже хотілося, щоб цей проект та інші подібні... стали непотрібними. Щоб усі наші діти були здоровими та щасливими. І фізично, і духовно. Щоб у доброті та радості жили в оновленій Україні — вільній, незалежній, розвиненій економічно, духовно, культурно.

І саме такі проекти — сходинки до цієї мети. Інколи ці сходинки дуже важко долати... Але той, хто цими сходинками йде і не зупиняється, здолає. За себе можу сказати: працюватиму, доки це потрібно, доки є сили.

А зараз до участі у проекті залучатимемо інші прифронтові райони. Насамперед у Луганській області.

— І кілька слів для тих, хто захоче приєднатися до вашого проекту.

— Мені пощастило зустріти за роки цієї війни десятки небайдужих людей. Багато з них стали мені друзями... сподіваюся, що і я їм став справжнім другом. Небайдужі... ті, в кого живе серце — ось хто у всі віки випробувань для України перемагав... навіть якщо гинув у бою... І зараз також саме небайдужі — це ті, завдяки кому наша країна здолає, переможе усі труднощі, що випали на її долю.

Тож звертаюся до усіх... хто небайдужий — будьмо разом! У цій справі та у інших добрих справах. Бо тільки так щось зробимо.

Усі гроші, отримані від продажу книжок дилогії, буде перераховано на лікування дітей війни у спелеосанаторії «Соляна симфонія».

Книжки можна придбати на сайті інтернет-магазину Yakaboo https://www.yakaboo.ua/ua/knigi.html?gclid=EAIaIQobChMIp8OY4YDK6gIVKSB7Ch0FiwpJEAAYASAAEgJEqPD_BwE, який надає підтримку благодійному проекту, а також за посиланням https://lystyzdaleku.wixsite.com/main.

Ми разом!