Її підписання заплановане на 15 серпня 2020 року і має стати одним з елементів святкування 100-річчя перемоги над більшовиками в ході Варшавської битви 1920 р.

Про досягнення згоди в цій справі повідомили міністри оборони РП і США, американський посол у Польщі. EDCA регулюватиме принципи перебування американських військовиків, що будуть подібними до тих, котрі застосовувались у ФРН.

Джерела, на які посилаються польські ЗМІ, звертають увагу на те, що в пункті про характер базування сил США замість терміна «ротаційний» буде вжито «постійний». Хоча керівник Пентагону Марк Еспер заявив про «збільшення постійної американської ротаційної присутності». На його переконання, EDCA «посилить стримування Росії, зміцнить НАТО і заспокоїть союзників» США. Його польський візаві Маріуш Блащак відзначив, що «в Польщі буде більше солдатів США та найважливіше в нашому регіоні командування сухопутних військ».

Підписання угоди означатиме, що впродовж найближчих від кількох до кільканадцяти місяців можна сподіватися на появу в Польщі щонайменше тисячі додаткових американських військовиків, які додадуться до тих 4,5 тисячі, котрі вже перебувають на території країни. Вони базуватимуться, зокрема, в Повідзі у Великопольському воєводстві (авіабригада сухопутних військ, бригадний батальйон логістичної підтримки) та полігонному комплексі Жагань-Свентошув на території Любуського та Нижньосілезького воєводств (бронетанкова бригада). Незалежно від угоди, в Повідзі створюється Army Prepositioned Stock із забезпеченням для бронетанкової бригади. Також у рамках EDCA буде збудовано об’єкт для сил спеціального призначення.