Майстриня створює вироби з паперу, бісеру та бурштину.

— З дитинства любила малювати. Образотворчі здібності в мене від батька. Тітка теж займалася творчістю. Це у нас у роду. Вірю, що цей талант від Бога. Він передається з покоління в покоління. Моя середня донька теж його перейняла, — розповідає пані Ольга.

Свої вироби жінка часто дарує. Людям вони подобаються. Іноді навіть не вірять, що таке можна створити з паперу.

«Коли мені було 4—5 років, переважно малювала. Проте в нас у хаті завжди була лоза. Пам’ятаю, як сиділа та щось плела. Потім спробувала щось створити з газетного паперу. Пізніше почала виготовляти дерева з бісеру та бурштину», — пригадує Ольга Шепетко.

Нині майстриня може сплести 2—3 невеликі вироби за годину. «Спочатку ріжу папір смужками. Потім скручую його та склеюю в трубочки. Тоді обираю відповідну форму (наприклад, салатник у формі яблука). Плету сам виріб, покриваю його фарбою, акриловим лаком. Від цього він стає твердим», — пояснює.

Вироби пані Ольги мають практичне застосування, адже вони легкі та зручні. Жінка виготовляє з паперу кошики, ключниці, шкатулки для прикрас і предмети інтер’єру. Вони не бояться вологи. «З паперу можна зробити будь-що — це все справа фантазії», — запевняє майстриня.

Для дерев з бурштину чи бісеру Ольга робить основу з гіпсу, гілки — з гнучкого дроту. Зізнається, що любить кожну свою роботу, але деякі запам’ятовуються більше. «Мені всі мої вироби дорогі. Якось задумала сплести березу з бісеру. Виходила на ганок, дивилася на нашу берізку і намагалася відтворити її. І вона вийшла дуже натуралістична!» — згадує Ольга.

Щоб створити щось нове, майстрині не обов’язково дивитися покрокові інструкції. «Добре знаю, що можна зробити з того чи іншого матеріалу. Коли бачу готову форму, то вже розумію, як можна її сплести», — пояснює майстриня.

Сарни Рівненської області.

Фото Василя СОСЮКА.