На ділянках відповідальності переважної більшості підрозділів порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

За даними штабу, за добу збройні формування Російської Федерації скоїли три провокаційні одиночні постріли убік українських позицій: «Зокрема, вночі противник один раз вистрілив з ручного протитанкового гранатомета неподалік від населеного пункту Піски. А пізніше, поблизу Майорського ворог спробував спровокувати українських воїнів одним пострілом з підствольного гранатомета. Таку ж тактику противник застосував і біля Луганського».

З початку доби до полудня 5.08 найманці РФ один раз порушили режим тиші поблизу н. п. Шуми, вчинивши два постріли з підствольного гранатомета. Втрат немає. Про це повідомила прес-служба МОУ. Також у відомстві зазначили, що об’єднані сили в районі проведення операції продовжують вживати заходи, спрямовані на допомогу місцевому населенню та поліпшення якості життя людей.

Спостерігачі Місії ОБСЄ в непідконтрольних уряду України районах на Донбасі виявили військову присутність у т. зв. зоні безпеки. Про це йдеться в щоденному звіті СММ № 184/2020 від вівторка, 4 серпня.

Зазначається, що 1 серпня БПЛА малого радіуса дії виявив бойову броньовану машину невстановленого типу біля житлових будинків біля н. п. Степанівка (62 км на захід від Луганська). У той само день у полі на південно-західній окраїні Пікуз БПЛА СММ зафіксував 42 протитанкові міни як частину великого мінного поля. Той же БПЛА виявив 10 протитанкових мін як частину мінного поля поблизу західної окраїни Пікуз, на південь від дороги Т0519. За оцінкою СММ, усі зазначені міни належать збройним формуванням.

Крім того, 2 серпня з місця розміщення відведеного важкого озброєння в непідконтрольних уряду районах Донецької області були відсутні 6 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 11 буксированих мінометів (ПM-38, 120 мм), 1 міномет (2Б11 «Сани», 120 мм) і 6 реактивних систем залпового вогню (БМ-21 «Гради», 122 мм).