На знімку: у Вінницькій школі-гімназії № 1, найбільшій у місті, утеплюють стіни і цоколь, а також замінюють вікна.

До кінця 2020-го «одягнуть» ще десять приміщень.

У 2015 році депутати Вінницької міськради ухвалили на сесії програму термореновації приміщень шкіл і дошкільних навчальних закладів. Відтоді щороку виділяють кошти на виконання таких робіт. Не тільки утеплюють зовні стіни і цоколь, а також дахи. Замінюють вікна, двері, подекуди систему опалення.

— У таких будівлях значні втрати тепла, — каже керівник відділу департаменту капітального будівництва Вінницької міськради Сергій Віннічук. — Не тому, що не зачиняють вікна чи двері. Їх споруджували в ті часи, коли про енергоефективність й енергозбереження не йшлося. Одягаємо їх у тепле «вбрання» і робимо енергоефективними. Це забезпечує економію тепла і створює комфортні умови для навчання учнів і виховання дошкільнят.

Посадовець навів приклад дитсадка № 26, що по вулиці Київській. Це найбільша дошкільна установа в місті. Введена в експлуатацію ще 60 років тому. Відтоді її вперше модернізують за допомогою сучасних матеріалів. Уже замінено покрівлю й утеплено горище. Нині триває заміна вікон, утеплення фасаду та цоколя. Завершити роботи планують нинішньої осені.

Ремонтники працюють ще в шести дитсадках, а також трьох школах. Одна з них — школа-гімназія № 1, найбільша в місті. Тут утеплюють фасад і замінюють вікна на енерго-
ощадні.

Попри значні витрати коштів на боротьбу з коронавірусом міськрада й надалі фінансуватиме утеплення шкільних будівель. У перспективі передбачено «одягти» у тепле «вбрання» усі школи й дитсадки.

Фото автора.