Цьогорічні урочистості відбулися в особливих умовах. Учасники церемонії були в захисних масках, дотримувалися соціальної дистанції. Окрім того, їх кількість обмежили. В заході взяли участь прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, а також міністри і місцеві чиновники.

Згідно з усталеною традицією церемонія розпочалася о 8-й ранку. Саме о 8.15 американський бомбардувальник скинув атомну бомбу на перше японське місто. Пам’ять жертв вшанували хвилиною мовчання, яку супроводжували удари дзвону (на знімку).

Атомне бомбардування Хіросіми та Нагасакі (9 серпня), яке змусило Японію капітулювати, забрало загалом від 90 тисяч до 166 тисяч життів мирних жителів. Сотні тисяч японців померли пізніше від наслідків опромінення.
2016 року Барак Обама став першим американським президентом, який відвідав Хіросіму. Цьогоріч з нагоди сумної дати екс-президент США направив послання. Відеозвернення та послання також надійшли від інших світових лідерів, політиків, релігійних діячів, зокрема від Папи Римського Франциска. Думка, що об’єднала всі ці звернення, — світ ніколи не повинен забувати трагедію Хіросіми та Нагасакі.

«Через 75 років після атомних вибухів у Хіросімі та Нагасакі людство не досягло поставленої мети», — заявив у відеозверненні генсек ООН Антоніу Гутерріш. «75 років — достатній термін, щоб зрозуміти, що володіння ядерною зброєю підриває, а не зміцнює безпеку», — сказав він і з жалем зауважив, що створені системи контролю над озброєнням «розвалюються», повідомляють «Новини ООН». «Розбіжності, недовіра і відмова від діалогу можуть привести світ до безконтрольної стратегічної гонки ядерних озброєнь. Держави, які володіють ядерною зброєю, модернізують свої арсенали і створюють нову небезпечну зброю і системи її доставки». На думку генсека, така тенденція може призвести навіть до випадкового використання зброї масового враження. Гутерріш закликав міжнародне співтовариство докласти зусиль для повної ліквідації смертоносних арсеналів. За його словами, всі держави можуть зіграти позитивну роль в цьому питанні, але головна відповідальність лежить на країнах, які володіють ядерною зброєю.

Фото зі сторінки у Твіттері Hiroshima for Global Peace.