Ще на початку року начальник хімічного цеху Рівненської АЕС Анатолій Тихомиров (на знімку праворуч) як провідний експерт за напрямком «хімія» брав участь у партнерській перевірці Всесвітньої асоціації операторів (ВАО) АЕС на японській атомній електростанції Оі. І ось нещодавно на його ім’я надіслали сертифікат, виданий Токійським центром ВАО АЕС, який засвідчує фаховість українського енергетика та його вагомий внесок як експерта.

На кожній атомній станції України є список потенційних учасників партнерських перевірок чи місій підтримки, які періодично організовує ВАО АЕС-МЦ. Щоб стати експертом ВАО АЕС-МЦ, потрібно мати високий рівень знань за одним із напрямів експлуатації АЕС, а для участі в партнерських перевірках інших регіональних центрів ще й володіти англійською мовою.

До поїздки у Японію Анатолій Тихомиров неодноразово брав участь у партнерських перевірках, місіях підтримки і зарекомендував себе висококваліфікованим фахівцем. Серед найвагоміших здобутків Анатолія Тихомирова під час партнерської перевірки в Японії — його пропозиція щодо впровадження на інших АЕС світу позитивної практики, що застосовується на АЕС Оі: «Йдеться про практику, яка забезпечує точний контроль часу відбору проб теплоносія першого контуру і мінімізує викиди радіоактивних, газоподібних та рідких речовин, — пояснив Анатолій Тихомиров. — Такі заходи обумовлюють високу якість процесів хімічного відбору проб, допомагають уникати помилок, а також сприяють підвищенню культури безпеки АЕС».

Щодо того, які емоції викликав факт відзнаки від Токійського центру ВАО АЕС, то Анатолій Тихомиров упевнено відповідає:

— Більше радію не за себе, а за Рівненську АЕС. Що частіше працівники нашого підприємства братимуть участь у заходах міжнародного рівня і заявлятимуть про себе як про висококласних фахівців, то вищим буде рейтинг та авторитет РАЕС в Україні та в світі.

Як запевняє представник ВАО АЕС-МЦ на Рівненській АЕС Анатолій Васильчук, експерти з нашого підприємства стабільно отримують гарні відгуки та високі оцінки від фахівців ВАО АЕС. А офіційні відзнаки від асоціації, беззаперечно, свідчать про визнання високої кваліфікації рівненських атомників і є мотиваційним інструментом для їхнього подальшого професійного розвитку.

Олена РОМАНІК, кореспондент управління інформації Рівненської АЕС.

Фото з архіву Анатолія ТИХОМИРОВА.