Учора, коли верстався номер, за попередніми даними, 157 людей загинуло, майже 5 тисяч дістали поранення, ще десятки — вважалися зниклими безвісти. Майже 300 тисяч мешканців Бейрута втратили домівки. Половина столиці Лівану зруйнована чи пошкоджена. Загальні збитки від вибухів у Бейруті можуть сягнути 10—15 мільярдів доларів, заявив губернатор міста Марван Абуд у ефірі телеканалу Al Hadath, інформує DW.

Лікарні в місті переповнені, а частину з них просто знищив вибух. Поранених переправляють у медзаклади інших міст.

Учора до країни вже почала надходити перша гуманітарна допомога. Про намір передати Лівану пакет допомоги на 5 мільйонів фунтів оголосила Велика Британія. Франція відправить до Бейрута 55 фахівців з питань безпеки та шість тонн вантажу медичного устаткування. Німеччина — 47 рятувальників, а ще спрямує мільйон євро через німецький Червоний Хрест. ЄС виділить Лівану більш як 33 мільйони євро на невідкладні потреби, медичну підтримку та обладнання, а також на захист критично важливої інфраструктури. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль також заявив, що Україна запропонувала Лівану допомогу й готова відправити до Бейрута рятувальників.

З акціями на знак підтримки народу Лівану виступили в Єгипті та ОАЕ, де в кольори ліванського прапора підсвітили піраміди в Гізі та хмарочос Бурдж-Халіфа в Дубаї.

А в ніч з 5 на 6 серпня на знак солідарності з ліванцями кольорами прапора Лівану підсвітили будівлю мерії Тель-Авіва. «Людяність стоїть вище будь-якого конфлікту, ми серцем з ліванським народом після жахливої катастрофи, яку він пережив», — заявив мер міста Рон Хульдаї. ЗМІ наголошують, що Ізраїль та Ліван не мають дипломатичних відносин і досі перебувають у стані війни. Такий акт солідарності щодо ворожої країни відбувся уперше в Ізраїлі, відзначає Der Spiegel.

Як повідомляв «Голос України», 4 серпня в порту Бейрута під час зварювальних робіт на складі №12 вибухнуло 2750 тонн нітрату амонію. 5 серпня керівництво порту помістили під домашній арешт.