Чотириста тисяч гривень виділила на його організацію Гайсинська районна рада, частину коштів надало місцеве сільськогосподарське підприємство, яке очолює Юрій Лебідь. Загалом планують залучити мільйон гривень для виконання всіх робіт.

Про це «Голосу України» розповів керівник відділу культури Гайсинської райдержадміністрації Микола Ричков (на знімку).

— Попри непростий час депутати районної ради підтримали нашу пропозицію про створення музею, — каже Микола Ричков. — Музей стане ще одним місцем історичної пам’яті краю, його людей.

Як розповіли у Гайсині, ініціатором доброї справи є саме Микола Леонідович. Це його проект, його ідея увічнити у такий спосіб пам’ять не тільки Гната Танцюри.

У селі Зятківці невістилася Явдоха Зуїха. Тобто жінка прийшла у невістки з сусіднього села. Від неї Танцюра записав понад тисячу пісень.

— Хіба можна загубити пам’ять про таких людей!? — запитує Микола Ричков. — Деякий час у селі залишалася пусткою будівля колишнього дитячого садка. От ми й домовилися із сільським головою про те, щоб передали це приміщення під музей. Як тільки отримали кошти, взялися за реконструкцію. Почали із заміни старого даху. Через покрівлю у деяких місцях затікала вода. Уже розв’язали проблему — перекрили дах новою металочерепицею.

Довелося замінити балки і перемички на даху. Встановили гідробар’єр, що дасть змогу зберігати тепло. Вхідні двері і вікна також нові, енергоощадні. Будівельники виконують внутрішні роботи. Ми ж працюємо над майбутньою експозицією.

За словами посадовця, у кожній з восьми кімнат будуть тематичні експонати: у першій з них представлять матеріали про українську пісню, до збереження якої долучилися земляки Гнат Танцюра і Явдоха Зуїха; будуть зали народного вбрання від минулих часів і до наших днів; в одній із кімнат розквітнуть вишивкою рушники та інші речі; обряди весілля, родини, хрещення також знайдуть своє місце в експозиції...

Будівля музею розташована поруч із сільським майданом, де щороку на імпровізованій сцені відбувається обласне свято фольклору на приз Гната Танцюри. На жаль, нинішній рік став винятком через карантин. Раз на п’ять років до Зятківців приїздять фольклорно-етнографічні колективи з інших областей на всеукраїнський фестиваль.

Наступне всеукраїнське творче змагання планують провести у 2021 році. Його приурочать до 120-ліття від дня народження Гната Танцюри. Микола Ричков має надію, що на той час гостей зможуть запросити на екскурсію до створюваного музею.

Вінницька область.