Найбільше число виявлених випадків захворювання COVID-19 за минулу добу зафіксовано у Львівській області (197), у Києві (180) і в Харківській області (142).

За даними МОЗ, на сьогодні до послаблення карантину не готові: Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Одеська, Рівненська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька та Чернігівська області.

Голова КМДА Віталій Кличко у зв’язку із ситуацією в столиці в Телеграм закликав усіх серйозно поставитися до загрози поширення коронавірусу: «Не розслаблюватися й не робити вигляд, що ми живемо у звичайній ситуації! Якщо буде різкий сплеск захворювання, доведеться знову повертатися до суворих обмежень. І сьогодні від кожного з нас залежить, станеться це чи ні. Від того, наскільки ми дотримуємося елементарних правил і наскільки уважні до свого здоров’я».

Водночас у Центрі громадського здоров’я МОЗ побоюються, що через зональний розподіл України залежно від епідситуації з поширенням коронавірусної інфекції та у зв’язку з відповідними карантинними обмеженнями існує ризик свідомого зниження кількості тестувань у регіонах. Таку думку в інтерв’ю УНН висловив в. о. гендиректора ЦГЗ Ігор Кузін. За його словами, коронавірус — небезпечна інфекційна хвороба, а тому за її приховування чи невиявлення, згідно з чинним законодавством, передбачена кримінальна відповідальність.

Кузін запевнив, що звітність щодо тестування на COVID-19 сьогодні суворо контролюється та перевіряється в кілька етапів.

«Коли запроваджувалася система звітності та статистики по «ковіду» ми враховували всі можливі ризики щодо неправильної звітності, щодо можливих приписок. Тому в нас є кілька шляхів одержання інформації: ми отримуємо інформацію прямо від лабораторії, направлення від лікарні, і від системи епідеміологічного нагляду. І це дає змогу, щонайменше, порівнювати кілька джерел інформації й приймати рішення щодо того, є чи в якихось регіонах помилка, чи ні. Ми проводимо таку аналітичну роботу мінімум раз на тиждень, коли звіряємо всі регіони за всіма типами інформації, яку одержуємо. Зокрема, і шляхом звернень громадян чи місцевої влади», — пояснив чиновник.

При цьому Центр громадського здоров’я України розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці рекомендації, які допоможуть підготуватися до здачі ПЛР-тесту. (ПЛР-дослідження показує наявність чи відсутність в організмі людини ДНК або РНК вірусу).

Згідно з ними, за шість годин до тесту не рекомендується вживати лікарські засоби для зрошення ротової порожнини і використовувати препарати для розсмоктування, а за три-чотири години до тестування не треба чистити зуби, жувати жуйку, їсти і пити.

За даними ЦГЗ, нині в Україні загалом проведено 1 116 641 дослідження методом ПЛР. Зокрема, за минулу добу цим методом досліджено 17 976 зразків.

Матеріал для дослідження відбирають медичні працівники або представники мобільних медичних бригад. Вони обов’язково повинні бути в засобах індивідуального захисту, нагадують у ЦГЗ.