Традиційно промисловий Калуський район не є фаворитом у рослинництві. Розвиток галузі тут стався завдяки приходу інвестора — ТОВ «Гудвеллі-Україна», яке орендує землі власників часток-паїв та площі запасу сільських рад.

Триває гаряча жнивна пора, на підприємстві завершують збір озимого ячменю. Через нестабільні погодні умови доводилося бути мобільними й часто змінювати попередній план. Обмолот цієї культури ще триває, взялися до озимої пшениці.

«Працівники відділу рослинництва мають завзятий настрій. Збір урожаю — кульмінаційний момент, коли з’являється результат того, що напрацювали за весь попередній рік. Схвильовано чекаємо підсумків і сподіваємося на хороші показники», — розповіла Ірина Москаленко, працівниця відділу рослинництва.

На полях працює 15 комбайнів. Робочий графік організовано так, щоб уникати скупчення працівників і дотримуватися правил карантину. Бригади поділені, тож не мають фізичного контакту між собою.
Попри те, що в ґрунті було забагато вологи, що ускладнювало роботу техніки, а часта зміна спеки на дощі потребувала швидких рішень та оперативного переміщення комбайнів із поля на поле, збір урожаю просувається активно. Завдяки сухішій погоді зокрема.

«Зернозбиральні роботи йдуть ефективно, прагнемо не просто виконати поставлені завдання, а й випередити їх. Зібрали врожай із 4500 га. Про показники говорити рано. Треба обмолотити ще жито. Гарний вигляд мають поля із кукурудзою та соєю. Вже ведемо підготовку полів до посіву озимих культур», — стверджує головний агроном компанії Ларс Полсен (на знімку).

У полі немає менш чи більш важливого процесу: все слід робити вчасно та якісно. Так само це стосується налаштування жаток під час жнив, дотримання пожежної безпеки, рівноваги між потребою якнайшвидше зібрати вирощене та оптимальною вологістю зерна. Від цього залежать витрати на його сушіння та якісні характеристики. А загалом — і прибутки. Адже недарма кажуть, що літній день рік годує.
Успішність інвесторів важлива й для розвитку соціально-економічної сфери регіону. На Івано-Франківщині ТОВ «Гудвеллі-Україна» орендує загалом 19 тис. га землі. Завдяки цій компанії в регіоні потужно піднялося і тваринництво. У Калуському районі діє три свиновідгодівельних комплекси в селах Копанки, Лука, Станькова. Ще чотири ферми — у сусідньому Галицькому районі. А це — робочі місця. Що важливо — 670 працівників задіяні під час карантину.

«Ґудвеллі-Україна» є надійним партнером для 75 сіл. Щороку компанія проводить екологічні акції, реалізовує соціальні проекти, а цьогоріч стала надійною опорою для сільських    ФАПів та амбулаторій у боротьбі із поширенням    COVID-19.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ТОВ «Гудвеллі-Україна».