Рішення ЦВК ґрунтувалось на висновках Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій — обласних військово-цивільних адміністрацій щодо можливості організації підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

«Проаналізувавши інформацію, надану Донецькою та Луганською військово-цивільними адміністраціями, комісія дійшла висновку про неможливість проведення виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад цих областей та відповідних сільських, селищних, міських голів», — наголосили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, додавши, що всю відповідальність за визначення відповідних територій несуть ті органи, які надали відповідну інформацію.

До переліку таких громад увійшли 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 — Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області. Комісія також взяла до відома висновок Луганської ВЦА про те, що на території Новоайдарської селищної громади Щастинського району Луганської області на частині виборчих дільниць, зокрема №№ 440265, 440266, 440271, 440272, 440277, неможливо здійснити організацію підготовки та проведення місцевих виборів.

На це рішення Центрвиборчкому вже відреагувала низка партій. Так, на думку Наталії Королевської з «Опозиційної платформи — За життя», «скасування виборів на Донбасі — це не тільки обмеження права на волевиявлення людей і початок реалізації плану скасування місцевих виборів в Україні, але й неприкрите впровадження політики свавілля і вседозволеності».

Місцевий осередок «Слуги народу» в Донецькій області також виступив категорично проти обмеження виборчих прав жителів Донбасу у будь-яких проявах.

«Донецька військово-цивільна адміністрація та вся команда Президента на Донеччині провели низку консультацій із командуванням Об’єднаних сил та Антитерористичним центром СБУ щодо створення безпечних умов для волевиявлення у прифронтових районах. Ми озвучили нашу спільну та принципову позицію — вибори на Донбасі мають відбутися, без винятків.

Разом із тим, ми розуміємо: найголовніше — життя людей. Нам потрібні вибори для людей, а не люди для виборів. Нині ставити політичну доцільність вище за безпеку громадян — неприпустимо. Як і чинити тиск на військових, вимагати брати на себе зобов’язання, нехтуючи потенційними загрозами. У цьому питанні не може бути жодних політичних спекуляцій чи тиску. Безпека та життя людей — понад усе. За це повинна виступати будь-яка українська партія. Партія, яка за Україну та за людей, а не за себе.

Тому Донецька обласна організація партії «Слуга народу» наполягатиме на проведенні місцевих виборів на окремих територіях вздовж лінії зіткнення невідкладно, одразу після надання військовим командуванням достатніх гарантій безпеки», — наголосили в партії, висловивши сподівання, що успіх мирних ініціатив Президента дозволить відбутись волевиявленню на всій території Донецької області.

Водночас на своєму засіданні, яке відбулось минулої суботи, ЦВК призначила на 25 жовтня перші вибори депутатів та голів різних рівнів у 24 регіонах країни. З повним переліком призначених перших виборів можна буде ознайомитись на офіційному веб-сайті комісії у додатку до відповідної постанови.

Щодо призначення перших виборів депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року комісія звернулась за роз’ясненнями до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Міністерства розвитку громад та територій. На думку Центрвиборчкому, нині залишається певна правова невизначеність стосовно призначення перших виборів депутатів районних рад, тож комісія просить народних депутатів та урядовців розтлумачити: який орган уповноважений звернутися до Центральної виборчої комісії в розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу щодо призначення перших виборів депутатів районних рад; який орган уповноважений прийняти рішення про утворення районних рад у розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу та чи прийнято на сьогодні рішення про утворення районних рад у зв’язку з прийняттям Постанови Верховної Ради від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів».

Довідково

Центральна виборча комісія затвердила Календарний план місцевих виборів. З ним можна ознайомитись на офіційному веб-сайті ЦВК у додатку до відповідної постанови.

Вл. інф.