На знімку: Ковальський фест.

На знімку: Яремчанський міський голова Василь Онутчак і депутат облради Андрій Марійчин.

Незважаючи на карантинні обмеження та червневу стихію, цей податок перевищив на 10 відсотків відповідні показники минулого року та утримався завдяки січню-лютому.

Лідер із надходжень очікуваний — Яремчанська міська рада із 2,6 млн грн. Натомість Івано-Франківська ОТГ має лише 0,6 млн грн. Значний недобір — через втрату низки фестивалів, кілька з яких мають статус міжнародних. Про це повідомили в Управлінні міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації.

На рівні 50 тис. грн туристичного збору — у традиційно популярному у гостей Долинському районі (разом із Вигодською ОТГ), Коломийській ОТГ. Тут не відбулося кілька фестивалів, зокрема знаменитого — писанкарства. Такий самий мізер — у Косівському районі. Через карантин тут відклали на наступний рік проведення Міжнародного гуцульського фесту.

Туристичний збір зараховується до загального фонду місцевих бюджетів. Кожна громада ці кошти скеровує по-своєму. Хтось — на промоцію, створення навігації, онлайн-карт, маршрутів, що набули особливої популярності під час карантину. Поліпшують привабливість своїх територій, організовують фестивалі.

«Кошти від цього збору заклали на реалізацію програми розвитку туризму. Торік брали участь у двох потужних міжнародних тематичних виставках UITT — «Україна — подорожі та туризм», організували перший Гуцульський карнавал, виготовили рекламну продукцію, запровадили інноваційні 3D-тури Google Maps. Оновлюємо каталог», — повідомив голова Яремчанської міськради Василь Онутчак.

В ОДА розробили туристичні маршрути «52 вікенди». Тобто пропонують щотижня нові локації. Не тільки загальновідомі. Адже гості хочуть насолодитися не лише Карпатами, а й водночас відкрити для себе щось нове.

Туроператори також вишукують цікавинки. Приміром, із Яремча пропонують податися на пошуки скарбів маршрутом «Стежки Довбуша». Чудовий вид на гори, ліси та полонини, річку Прут, водоспади. В Івано-Франківську пропонують майстер-класи з європейського етикету, де опановуєш гарні манери та ще й дізнаєшся історії походження страв і напоїв, навчаєшся споживання звичних та екзотичних делікатесів. Далі — відвідини драмтеатру, прогулянка пішохідною частиною обласного центру із численними кав’ярнями, фонтаном, особливі пам’ятники, підйом на оглядову вежу на міській ратуші та огляд експонатів краєзнавчого музею. Неодмінно — відвідини палацу Потоцьких із його щораз іншими креаціями.

Отож навіть попри карантин туристична галузь розвивається. Адже для Івано-Франківщини вона є однією з бюджетоутворювальних. Обмеження спонукають шукати нові форми роботи. Це й концерти посеред аеродромів, і виставки просто неба, прийом туристів у занедбаних замках, як-от у Чернелицькому. Тож ласкаво просимо на Прикарпаття.

Фото автора з архіву 2019 року.