Факт забруднення земель сільгосппризначення встановили правоохоронці області. П’ять великогабаритних автомобілів, заповнених побутовими відходами, виявили на території Жмеринського району. Одну під покровом ночі вже розвантажили, решта чекали своєї черги. На місці працював також грейдер, ним загортали відходи.

— Під час огляду місця події, до якого залучили фахівців екологічної інспекції, встановлено, що сміття завезли зі Львівської області, — повідомляє прес-служба прокуратури Вінниччини. — Водії мали товарно-транспортні накладні, де зазначено, що відходи відвантажувалися одним із суб’єктів господарювання Львівщини. Документи мають ознаки підроблення.

За інформацією заступника керівника поліції області Олександра Солдатова, несанкціоноване вивезення сміття на землі сільгосппризначення здійснювалося упродовж двох тижнів. Під час опитування водіїв вони повідомили, що доставляють його у Жмеринський район не вперше.

— На місці події був разом з прокурором району та начальником районної поліції, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці староста села Демидівка Жмеринського району Юрій Мельник. — Коментувати під час розслідування не маю права. Але це однозначно злочин проти громади.

Кримінальне провадження відкрито за ст. 239 Кримінального Кодексу України (забруднення або псування земель). За таке порушення передбачено покарання обмеженням волі строком від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Правоохоронці Львівщини також провели слідчі дії на місці скидання сміття. Як йдеться у дописі прокурора Львівської області Ірини Діденко на сторінці у Фейсбуці, «покарання за незаконні дії знайде своїх «героїв». А ось як спонукати чиновників до справжнього розв’язання цієї проблеми — питання залишається відкритим.

На знімку: Правоохоронці задокументували факт несанкціонованого вивезення відходів.

Фото з сайту обласного управління поліції Вінниччини.