За даними облстату, обсяг невиплаченої зарплати становить 3,2% фонду оплати праці, нарахованого за травень. Із загальної суми заборгованості на 49,4% становить борг працівникам економічно активних підприємств. За травень сума заборгованості у цих підприємствах збільшилася на 8,7% і становить 59,7 мільйона гривень.

Значна частина суми заборгованості припадала на виробництво хімічних речовин і продукції (33,5% загальної суми боргу по області), освіту (22,3%), водопостачання, каналізацію, поводження з відходами (14,2%). Основна частина боргу утворилася на підприємствах Запоріжжя (77,4%), Мелітополя (5,4%) і Василівського району (4,5%).

Вчасно не одержали зарплату 3,7 тисячі працівників економічно активних підприємств (1,1% штатних працівників, зайнятих на підприємствах із чисельністю працюючих 10 і більше) — у середньому по 16 020 грн кожний. Значно вищий цей показник був у працівників державного управління й оборони, обов’язкового соцстрахування (52 100 грн), будівництва (38 580 грн), освіти (34 020 грн), а також професійної, наукової та технічної діяльності (26 858 грн).

На 1 червня заборгованість із виплати зарплати за рахунок бюджетних коштів становила 156,3 тисячі гривень.

Що стосується обласного центру, то загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати на 1 липня становить 114,5 млн грн, що майже на 15 млн грн більше порівняно з аналогічним періодом червня.

Серед боржників — КП «Облводоканал». Як розповів начальник управління з питань праці Запорізької міськради, Юрій Швець, це підприємство заборгувало своїм працівникам виплату заробітку в обсязі 1 млн 18 тис. грн, а вже сьогодні ця сума зросла до 1,8 млн грн. Керівник «Облводоканал» Сергій Басанський зазначив, що підприємству заборгували чималу суму інші водоканали в межах області.

«На стан справ вплинув карантин, також стрімко погіршилася ситуація з виплатами. Усі можливі превентивні заходи ми вже запровадили. Основний неплатник — це Бердянський водоканал. Прострочена заборгованість становить майже 20 млн грн. Зараз їхнї рахунки зааарештовані, очікуємо надходження оплати від них найближчими тижнями. Ці кошти і спрямуємо на погашення заборгованості», — розповів Сергій Басанський.

Усього на підприємстві трудяться 575 працівників. Розрахуватися з боргами тут мають до кінця поточного місяця, інакше до правоохоронних органів міське управління з питань праці подасть лист-заяву згідно зі ст. 175 УКУ.

Ще на початку поточного року сума боргу з виплати заробітної плати тут становила 457 тис. грн, а станом на 1 липня виросла майже вдвічі й сягнула 1 млн 18 тис. грн.

«Ми зверталися з листом до департаменту ЖКГ ОДА про перспективи погашення заборгованості. Торік у липні ми отримали відповідь щодо перспектив розрахунків шляхом внесення змін до цільової програми «Питна вода Запорізької області». Заборгованість то зменшувалася, то збільшувалася, проте у цей час ми бачимо, що вона є, і досить велика», — підкреслив Юрій Швець.

Зазначимо, що невиплата заробітної плати громадянам більш як за один місяць передбачає покарання у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.